Netanjahu: Činimo sve da civilnih žrtava bude što manje, ali nažalost nismo uspešni

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da beže, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum “nisu bili uspešni”, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

– Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži – rekao je Netanjahu u četvrtak u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, prenosi Rojters.

On je naveo da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu, što su, prema njegovim rečima, mnogi i učinili.

Netanjahu je saopštio da je cilj vojne kampanje u Pojasu Gaze uništenje militanata Hamasa.

– Druga stvar koju mogu da saopštim je da ćemo pokušati da završimo taj posao sa minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo da postignemo: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspešni – naveo je izraelski premijer.

Netanjahu je saopštio da je povratak oko 240 talaca koje su palestinski militanti uzeli u prošlomesečnom razornom napadu na Izrael jedan od glavnih ciljeva akcije u Gazi, zajedno sa uništavanjem Hamasa i obezbeđivanjem „da se teroristička pretnja nikada više ne podigne iz Gaze i da Gaza ima drugačiju budućnost.”

– Imaćemo privremeni prekid vatre ako uspemo da vratimo naše taoce. Mislim da ne služi svrsi da to dalje elaboriram – rekao je izraelski premijer.

On je odbio da kaže da li bi pristao da pusti palestinske zarobljenike u zamenu za slobodu izraelskih talaca, prenosi Tajms of Izrael.

Sukobi u Dženinu na Zapadnoj obali, poginula tri Palestinca

Tri Palestinca ubijena su u izraelskom napadu dronom u Dženinu na Zapadnoj obali, saopštio je direktor palestinske hitne službe za Rojters.

Tajms of Izrael javlja da je u Dženinu došlo do sukoba naoružanih Palestinaca i izraelske vojske koja je izvodila antiterorističku operaciju u tom gradu na severu Zapadne obale.

Palestinska agencija Vafa navodi da su izraelske snage uhapsile nekoliko osumnjičenih u Dženinu.

Blinken razgovarao sa egipatskim ministrom spoljnih poslova o situaciji u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas telefonom sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem, saopštio je Stejt department, dok Bajdenova administracija nastavlja svoje napore da obezbedi oslobađanje talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas i poveća humanitarnu pomoć za Gazu, prenosi Tajms of Izrael.

Oba ova cilja zahtevaju blisku saradnju sa Egiptom, koji deli granicu sa Gazom i koji ostaje u kontaktu sa Hamasom.

Blinken je „zahvalio Egiptu na njegovom vođstvu u omogućavanju bezbednog izlaska američkih i drugih stranih državljana iz Gaze preko Egipta do njihovih konačnih odredišta i na jačanju napora za oslobađanje talaca“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

On je podvukao važnost konkretnih koraka za smanjenje štete palestinskim civilima u čitavoj Gazi i ponovio da se Sjedinjene Američke Države protive prisilnom raseljavanju Palestinaca.

Američki državni sekretar je rekao da su SAD posvećene “da rade zajedno sa Egiptom i drugim regionalnim partnerima na formiranju održive, prosperitetne palestinske države“, navodi se u saopštenju.

Galant: IDF kreću u novu ofanzivu u Gazi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Odbrambene snage Izraela (IDF) ulaze u sledeću fazu kopnene ofanzive u Gazi, kao i da su zauzele zapadni deo grada. Načelnik generalštaba IDF-a naveo je da su blizu da unište vojni sistem Hamasa na severu Pojasa Gaze.

Tvrde da su u bolnici Šifa izraelski vojnici pronašli “značajne stvari”, ali nisu precizirali o čemu je reč.

Izraelska vojska saopštila je da je u zgradi, u blizini bolnice Šifa u Gazi pronašla telo taoca iz Izraela. Kako navode, reč je o 65-godišnjoj ženi koja je oteta 7. oktobra, a vojska i policija su obavestile njenu porodicu.

Humanitarna situacija sve teža

Humanitarna situacija u celom Pojasu Gaze je sve teža. Zbog nedostatka uslova za rad, zatvorena je još jedna bolnica u Gazi, a 45 pacijenata koji su čekali na operaciju ostavljeni su u prostoru za prijem.

Kanalizacija se izlila na ulice grada Rafa u Pojasu Gaze, pošto je nestalo goriva koje služi da pokrene kanalizacione pumpe, saopštio je direktor agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku Tomas Vajt.

Nedostatak goriva pravi i probleme sa telekomunikacijom i predviđa se potpuni prekid veza.

Previous post POGLEDAJTE REAKCIJU DRŽAVNOG SEKRETARA AMERIKE: Bajden izjavljuje da je Si Đinping diktator, a on sedi u publici (VIDEO)