Objavljena fotografija: Tvrdi se da su izraelski vojnici zauzeli Parlament Gaze

Objavljena je fotografija za koju su pojedini izraelski mediji objavili da se na njoj vide pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koji su ušli u parlament u Gazi.

Fotografija je prvobitno objavljena na društvenim mrežama, a potom su je objavili izraelski portali Haaretz, Jerusalem Post i The Times of Israel.

The Times of Israel je objavio da je fotografija nastala nakon što su vojnici zauzeli parlament. Napomenuli su da su članovi palestinske militantne organizacije Hamas bili jedini zastupnici u ovom parlamentu, i to od 2007., kada su osvojili vlast u ovom dijelu Palestine.

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant je ranije večeras izjavio da je Hamas izgubio kontrolu nad Gazom te da je IDF na putu da u potpunosti zauzme Gazu.

Izraelska ofanziva je uslijedila nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra u kojem je, kako tvrde vlasti ove države, ubijeno više od 1.000 ljudi i u kojem je Hamas zarobio veliki broj Izraelaca.

Dok Izraelci tvrde da je njihova ofanziva usmjerena isključivo protiv Hamasa, palestinske vlasti tvrde da se u ofanzivi ubijaju civili i da se uništava civilna infrastruktura. Prema palestinskim vlastima, u ofanzivi je ubijeno više od 11.000 ljudi.

Previous post Francuska i njemačka ambasada potvrdile da su pomjerile spomenik srpskim vojnicima na Kosovu