Izrael napao Siriju; Jak udar Hezbolaha, ima ranjenih

Zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji Vadim Kulit rekao je danas da je Izrael izvršio vazdušni napad na objekte u južnoj sirijskoj pokrajini Dara.

“Dva izraelska aviona F-16 izvršila su vazdušne udare na objekte u pokrajini Dara, iz vazdušnog prostora okupirane Golanske visoravni”, rekao je Kulit, preneo je TASS.

On je dodao da niko nije povređen u napadu, ali da za sada nema više detalja.

Jak napad Hezbolaha, ima ranjenih

Sedam izraelskih vojnika, kao i još 10 ljudi, ranjeno je danas tokom napada libanskog Hezbolaha, saopštila je večeras izraelska vojska (IDF). Izraelska vojska je navela u saopštenju da je “sedam vojnika lakše ranjeno kao rezultat granatiranja iz minobacača u oblasti Manara na severu Izraela”.

Izraelske spasilačke službe nisu otkrile lokaciju ili dale više informacija o preostalih 10 osoba koje su ranjene u eksplozijama raketa, ali su dodale da je dvoje od njih u kritičnom stanju, preneo je AP. Izrarelska vojska saopštila je da je identifikovala 15 lansiranja projektila iz Libana u svega sat vremena večeras i da je izraleska protivvazdušna odbrana presrela četiri, dok su preostali projektili pali na čistinu.

Hamasovo vojno krilo preuzelo je odgovornost za granatiranje severne Haife i izraelskih pograničnih gradova Naura i Šlomi, sa pozicija iz južnog Libana, bez otkrivanja više informacija.

Izrael je odgovorio napadom na nekoliko libanskih gradova, uključujuću Harun, Majs el-Džabal i Alma al-Šabab.

Izraelska vojska objavila je večeras video iz vazduha u kojem se vide napadi na, kako je navedeno, vojnu infrastrukturu Hezbolaha, uključujući i vojno skladište. Sukob između Hezbolaha i izraelske vojske nastavlja da se intenzivira duž libansko-izraelske granice i preti da otvori novi front na Bliskom istoku, navodi AP.

SAD: Ne želimo da vidimo okršaje u bolnicama

SAD ne žele da vide vatrene okršaje u bolnicama u Pojasu Gaze u kojima se civili nalaze u unakrsnoj vatri, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

“Sjedinjene Američke Države ne žele da vide vatrene okršaje u bolnicama u kojima su nevini ljudi, pacijenti koji primaju medicinsku negu, koji se nalaze u unakrsnoj vatri i imali smo aktivne konsultacije sa izraelskim odbrambenim snagama o tome”, rekao je Saliven u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, preneo je Rojters.

On je istakao da nema povratka na 6. oktobar kada je reč o upravljanju Gazom i da je na palestinskom narodu da odluči kako će izgledati njihova buduća uprava.

IDF: Poslali smo 300 litara goriva, Hamas sprečio da stigne u bolnicu Al Šifa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su poslale 300 litara goriva za “hitne medicinske potrebe” bolnici Al Šifa u Pojasu Gaze, međutim dodaju da je palestinska militantna grupa Hamas sprečila da ono stigne u bolnicu.

Kako se navodi, izraleski vojnici su rano jutros ostavili kante sa gorivom u blizini bolnice, “kao što je unapred dogovoreno sa zvaničnicima u Al Šifi”, prenosi “Tajms of Izrael”.

“IDF je kasnije dobio dokaze da su zvaničnici Hamasa sprečili da gorivo stigne u bolnicu”, piše u saopštenju. Iz izraelske vojske nisu naveli šta se dogodilo sa gorivom nakon toga.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je ranije da je bolnica Al Šifa u potpunosti van funkcije, kao i da lekari ne mogu da pruže bilo kakvu pomoć čak ni pacijentima koji se nalaze u njoj zbog konstantnih izraelskih napada.

“Imamo smrtne slučajeve jer su mašine za održavanje života prestale da rade”, rekao je portparol ministarstva Ašraf el Kudra za Al Džaziru.

Dodao je da je pet osoba umrlo jer medicinske ekipe nisu mogle da izvrše hirurške operacije usled nestanka struje i nedostatka goriva.

Bolnica Al Šifa u potpunosti van funkcije

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je bolnica Al Šifa u potpunosti van funkcije, kao i da lekari ne mogu da pruže bilo kakvu pomoć čak ni pacijentima koji se nalaze u njoj zbog konstantnih izraelskih napada.

“Imamo smrtne slučajeve jer su mašine za održavanje života prestale da rade”, rekao je portparol ministarstva Ašraf el Kudra.

Dodao je da je pet osoba umrlo jer medicinske ekipe nisu mogle da izvrše hirurške operacije usled nestanka struje i nedostatka goriva.

Izraelske snage su bombardovale oblast koja okružuje bolnicu Al Šifa i sve koji šetaju unutar dvoriša i između zgrada u kompleksu, prenosi Al Džazira.

Iz bolnice su ranije saopštili da su tri novorođene bebe preminule nakon što je granata pala u blizini bolnice i isključila generator koji je napajao inkubatore na odeljenju neonatologije.

Previous post Tri novorođene bebe preminule zbog nestanka kiseonika u bolnici Al Šifa