IZRAEL I AMERIKA SMISLILI NOVI PLAN ZA POJAS GAZE: Uslov da Hamas bude proteran

SAD i Izrael razmatraju mogućnost uspostavljanja međunarodnih mirovnih snaga sastavljenih od američkih, britanskih i francuskih trupa u Pojasu Gaze, u slučaju da izraelska vojska uspe da protera Hamas iz te enklave.

Američki i izraelski zvaničnici koji razmatraju opcije za budućnost Gaze, takođe su razgovarali o drugoj opciji kojom bi se uspostavile mirovne snage po uzoru na one koje nadgledaju mirovni sporazum Egipta i Izraela iz 1979. godine, tvrdi Gardijan.

Prema trećoj opciji, Gaza bi bila stavljena pod privremeni nadzor UN, ali kako prenosi Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore, razgovori su još u ranoj fazi i puno toga može da se promeni.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, aludirao je na potencijalne izazove izrade plana za budućnost Gaze prilikom obraćanja u američkom Senatu u utorku.

– Ne možemo da se vratimo na status kvo u kojem Hamas kontroliše Gazu. Takođe, ni Izrael ne može da kontroliše Gazu, što su i sami rekli – rekao je on.

(Sputnjik)

Previous post IZRAEL POSLAO DVE DIVIZIJE U GAZU: Više od 20.000 vojnika sa tenkovima i transporterima ušlo u palestinsku enklavu
Next post Bika Jablana uveli u kafanu, pravo pred šank : “Ovo ima samo kod nas”