Strašno potresni detalji iz Gaze; Primetili smo crno mastilo na deci

Bolnice u Gazi beleže sve više slučajeva dece kojima su roditelji ispisali imena na njihovim telima, zabrinuti da bi “svašta moglo da im se desi”.

Krvavi obračuni Izraela i Hamasa ušli su u 17. dan.

CNN navodi da je u bolničkoj mrtvačnici na telima troje dece primećeno ispisano ime crnim mastilom na koži. Tela su ležala u mrtvačnici, a po jedna nogavica je bila podignuta da se vidi šta piše.

“Primili smo neke slučajeve u kojima su roditelji ispisali imena svoje dece na njihovim nogama i abdomen”, rekao je CNN-u Abdula Raman el Masri, šef odeljenja hitne pomoći bolnice Al Aksa u Deir el Balahu u Gazi.

On je rekao da se roditelji plaše da se deci “može dogoditi bilo šta” i da niko ne bi mogao da ih identifikuje.

“To znači da oni osećaju da su na meti u svakom trenutku i da mogu biti povređeni ili ubijeni”, rekao je dr Masri.

Kako piše CNN, a prenose Novosti, crno mastilo je mali znak straha i očaja koji osećaju roditelji gusto naseljene enklave dok Izrael nastavlja sa vazdušnim udarima u znak odmazde za brutalni napad Hamasa 7. oktobra.

Nadzornik sobe u bolnici Al Aksa u kojoj se peru mrtva tela opisao je nedelju kao “izuzetan dan”. On je rekao da je broj mrtvih tokom noći subota na nedelju premašio 200 i potvrdio navode dr Masrija.

“Ono što smo primetili je da mnogi roditelji ispisuju imena svoje dece na njihove noge kako bi mogla da se identifikuju ako se izgube nakon vazdušnih udara. Ovo je novi fenomen koji je upravo počeo u Gazi”, rekao je neimenovani nadzornik.

“Mnoga deca su nestala, mnoga dođu ovde sa razbijenim lobanjama… Nemoguće je identifikovati ih, samo ako su ispisana imena onda se identifikuju”, rekao je on.
Bolnicama u Gazi ponestaje lekova, vode i struje, dok stotine ranjenih Palestinaca dolazi po pomoć. Dr Ijad Isa Abu Zaher, generalni direktor bolnice Al Aksa, rekao je CNN-u da je situacija postala “katastrofalna” i da je “nemoguće za bilo koju bolnicu u svetu da primi ovakav broj ranjenih”.

Izrael je, podsetimo, pre dve nedelje proglasio “potpunu opsadu” Gaze nakon Hamasovog napada, bombardujući enklavu i onemogućavajući njenim stanovnicima pristup hrani, vodi i struji.

Dr Fuad el Bulbul, šef neonatalnog odeljenja u najvećoj bolnci u Gazi Al Šifa, upozorio je da bi većina novorođenčadi pod njegovom brigom mogla da umre ako ostanu bez goriva.

“Ako stane struja, biće katastrofalnih dešavanja u ovom odeljenju. Većina beba koje zavise od respiratora će umreti jer možemo da spasimo samo jednu–dve bebe, ali ne sve”, rekao je on na video-snimku koji je objavilo Ministarstvo zdravlja Gaze u nedelju.

Izvor: Novosti

Previous post BiH ima bazu otpornu na nuklearni napad (FOTO)
Next post Ruska vojska pokušava da preseke glavni put za Avdejevku