Počela velika operacija za okruženje Avdejevke; Sprema se “kotao” za ukrajince?

Ruske snage približile su se selu Berdiči, severozapadno od Avdejevke, kontrola ovog naselja omogućiće pristup putevima snabdevanja grupe Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevci, izjavio je savetnik lidera DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, počela je velika operacija za oslobođenje Avdejevke. Ruski vojnici planiraju da opkole grad, kao što je bio slučaj sa Soledarom i Artjomovskom.

Gagin je još naglasio da ruska artiljerija gađa utvrđene oblasti ukrajinskih snaga koje su prinuđene da se povlače sa pojedinih linija, a sa nekih položaja jednostavno beže.

Avdejevka je utvrđeni grad u DNR pod kontrolom Kijeva. Sa njene teritorije ukrajinske snage granatiraju civilne delove Donjecka.

Zelenski zatražio isteme za protivvazdušnu odbranu dugog dometa

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je od članova kontakt-grupe za isporuke oružja Kijevu u formatu Ramštajn da predaju Ukrajini sisteme za protivvazdušnu odbranu dugog dometa.

„PVO dugog dometa može da obezbedi koridor na Crnom moru i dunavskom regionu. PVO dugog dometa je uverenje da… možemo rešiti problem ruskih vođenih bombi. Stoga nam je potreban korak napred u našoj protivvazdušnoj odbrani“, rekao je Zelenski.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da Ukrajina ne bi mogla da preživi više od „jedne sedmice“ bez zapadne vojne pomoći.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti uništen je borbeni avion Su-25 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana uništila 41 ukrajinski dron;

Oružane snage Rusije odbile su na kupjanskom pravcu 10 napada ukrajinske vojske;

Oružane snage Rusije su na donjeckom pravcu poboljšale položaj duž linije fronta na području Avdejevke;

Grupa „Centar“ odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, poražene su specijalne snage „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji);

Oružane snage Rusije poboljšale su položaj duž linije fronta na donjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije uništile su rezerve ukrajinske vojske na području Očeretina u DNR, protivnik je izgubio gotovo 90 vojnika;PVO Rusije je tokom proteklog dana presrela tri bombe „jdam“, sedam raketa „harm“ i četiri projektila sistema „hajmars“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu gotovo 330 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su na kupjanskom pravcu gotovo 280 vojnika;

Ukrajinska vojska izgubila je na južnodonjeckom pravcu gotovo 155 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske kod Ugljedara i Vodjanog u DNR,Oružane snage Rusije uništile su skladište municije jedinice stranih plaćenika ukrajinske vojske na području Volčanska u Harkovskoj oblasti.

Previous post Učenik profesorici prijetio pištoljem, otac ga predao policiji
Next post Putin: Zašto Amerika prebacuju nosače aviona u Sredozemno more?