BLICKRIG RUSIJE, VELIKI NAPAD NA ISTOKU! Otkriven plan Moskve – ovako hoće da OPKOLI Ukrajince!

Ruske snage pokrenule su niz masovnih napada u kojima je učestvovalo hiljade vojnika, kao i tenkovi i oklopna vozila, na ukrajinske položaje na istoku zemlje u pokušaju da okruže ukrajinske snage. Ukrajinci su izgubili kontrolu nad nekim položajima na severnom delu Avdejevka, ali vojska tvrdi da još uvek drži ključne delove industrijskog grada, smeštenog samo 20 kilometara zapadno od Donjecka, koji je pod ruskom okupacijom.

Avdejevka je dva dana pod stalnim ruskim napadom, a požari gore po uništenim ostacima grada. Pre rata u gradu je živelo 32.000 stanovnika, a trenutno je u njemu oko 1.700 civila. “Situacija je teška. Drugi dan traju žestoke borbe. Pretnja iz okruženja postoji već gotovo godinu dana, ali naše snage i dalje drže obrambene crte”, kazao je načelnik lokalne vojne uprave Vitalij Barabaš.

Ukrajinska vojska je jutros progovorila o razmerama napada, piše “Politico”.

“Ruski osvajači su potpomognuti tenkovima i oklopnim vozilima, intenzivirali ofanzivne akcije u blizini Avdejevke. Ukrajinski branitelji odbili su sve neprijateljske napade i sprečili gubitak linija i položaja”, rekao je Andrij Kovaljov, portparol ukrajinskog Glavnog štaba.

Raste broj poginulih

Ruski bataljon ima oko 800 ljudi. General Oleksandr Tarnavski, lokalni zapovednik, objavio je na “Telegramu” da su njegove snage uništile gotovo 100 komada vojne opreme, uključujući borbeni avion Su-25. Naveo je da su neprijateljske snage tokom proteklog dana izvele 26 vazdušnih i 849 napada iz topa.

Borbe dovode do porasta smrtnih slučajeva. Ukrajinsko ministarstvo obrane izvestilo je da je od juče ubijeno 840 Rusa, što je veliki skok u odnosu na protekle dane. Ukrajina ne objavljuje podatke o vlastitim žrtvama. 

“Ne razumem situaciju na drugim područjima fronta osim u Donjecku. Ali reći ću da je naš neprijatelj aktivno krenuo u ofanzivu. S opremom i napadima. Pogotovo u smeru Avdejevke. Opet nam je potrebna maksimalna podrška svih ljudi”, naveo je narednik Egor Firsov u objavi na “Fejsbuku”.

Juče su ruski proratni “Telegram” kanali slavili ono što su nazvali najsnažnijim napadom na ukrajinske položaje na tom delu fronta. Ipak, danas su ruski vojni blogeri priznali da Ukrajinci još uvek drže liniju i odbijaju ruske pokušaje da ih opkole.

“Rusi mesecima traže slabe tačke”

Ukrajinski vojni novinar Jurij Butusov smatra da ofanziva ima za cilj da uhvati ukrajinske snage u zamku i osigura da Donjeck, najveći grad u Ukrajini pod ruskom okupacijom, ne bude ugrožen. “Avdejevka je od strateške važnosti za Rusku Federaciju budući da taj grad predstavlja vrata prema Donjecku, glavnom komunikacijskom čvorištu na okupiranim teritorijama“, naglasio je.

“A kako bi dobio uporište u osvojenom Donbasu, ruski predsjednik Vladimir Putin mora pomaknuti liniju fronta dalje od Donjecka”, nastavio je. Rusi napadom takođe vrše pritisak na ukrajinsku vojsku da premesti resurse s južnog bojišta, gde sporo napreduje protiv moćne ruske obrane kako bi učvrstila svoj položaj na istoku zemlje.

“Rusi mesecima traže slabe tačke u našim odbrambenim linijama. Sada se koncentrišu na Avdejevku kako bi nas prisilili da povučemo svoje snage iz ofanzive u Melitopolju, gde Ukrajinci napreduju iz dana u dan. Ali ukrajinska vojska drži linije”, poručio je Kovaljov.

MONDO

Previous post Putin: Zašto Amerika prebacuju nosače aviona u Sredozemno more?
Next post Potpuni haos na frontu: Raspada se centralna ukrajinska brigada?