Poruka američkog ambasadora: Srbi, pomirite se s tim

Formiranje ZSO obaveza je koju tzv. Kosovo mora da ispuni, poručio je danas Džefri Hovenijer, američki ambasador u Prištini.

Prema njegovim rečima, ZSO bi trebalo da bude u skladu sa kosovskim ustavom, odnosno u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine i ne sme da ima izvršna ovlašćenja.

U razgovoru sa predstavnicima više medija, ambasador je ponovio jasan stav protiv Povelje UN, Rezolucije 12 44 i teritorijalnog integriteta Srbije: “Sjedinjene Države su podržale Kosovo kao suverenu, nezavisnu zemlju. Ta podrška je, naravno, zasnovana na shvatanju da bi ona bila demokratska i multietnička. I mi smo tokom godina mnogo napora uložili da unapredimo multietnički karakter zemlje…”, rekao je ambasador.

Hovenijer poručuje i da je neophodno odgovoriti na zabrinutosti srpske zajednice, a sa druge strane, Srbe poziva da se pomire sa tim da žive na KiM, preneo je Sputnjik.

“Želimo da srpska zajednica na Kosovu živi u uslovima bezbednosti i dostojanstva. Verujemo da treba da se pomire i prihvate činjenicu da žive na Kosovu. Mi Kosovo ne vidimo kao deo Srbije. Znamo gde se nalazi međunarodna granica između dve zemlje. Iz perspektive američke politike, u pitanju su dve odvojene zemlje. Ali takođe mislimo da je veoma važno da se odgovori na zabrinutosti srpske zajednice na Kosovu“, kazao je američki ambasador.

U tom kontekstu ukazuje na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština. Naglašava da je još od Ahtisarija bilo poznato da su neophodni posebni aranžmani za srpsku zajednicu.

“I to je takođe deo našeg rada, koji i dalje traje – rad sa Vladom Kosova, da predloži kredibilnu viziju kako bi funkcionisala Zajednica opština sa srpskom većinom”, kazao je Hovenijer.

On precizira da bi ZSO trebalo da bude u skladu sa kosovskim ustavom, odnosno u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine i bez izvršnih ovlašćenja.

“Odbijamo svaki pokušaj da se sugeriše da bi trebalo da ima izvršne nadležnosti.”

Izvor: Sputnjik

Previous post “Mi smo poludeli. Za nas je to katastrofa”, ukrajinska poslanica; To je haos koji preti da sve uzdrma
Next post “Ponašanje Zelenskog je odvratno”; Ali džaba mu, sve stoji VIDEO