RAT U UKRAJINI: Zelenski na tajnoj lokaciji (FOTO)

Zelenski posetio trupe koje se bore na severoistoku

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetio je trupe koje se bore na severoistoku i sastao se sa komandantima kako bi razgovarali o situaciji na bojnom polju na jednom od najtežih frontova.

Zelenski nije naveo tačnu lokaciju svoje posete, ali je rekao da se sreo sa brigadama koje se bore u sektoru Kupijansk-Liman na severoistoku, gde ukrajinska vojska kaže da ruske snage vrše napade.

Sastali smo se sa komandantima brigada i bataljona da razgovaramo o situaciji na bojnom polju, hitnim pitanjima i potrebama – naveo je Zelenski na društvenoj mreži Iks, iznad fotografija na kojima se sastaje sa vojnicima u slabo osvetljenoj prostoriji.

Pentagon spreman da isporuči Kijevu rakete dugog dometa

Američka vojska spremna je da isporuči Ukrajini taktičke rakete dugog dometa ATAKMS kada predsednik SAD Džo Bajden da saglasnost, piše agencija „Blumberg“, pozivajući se na pomoćnika državnog sekretara za vojsku, zaduženog za nabavku i opremu Daglasa Buša.

– Spremni smo da brzo delujemo. Bićemo spremni kada i ukoliko predsednik odluči da to uradi – rekao je Buš.

Kako je dodao, Pentagon se „odavno pripremao za takav razvoj događaja“. Buš je istakao da je američka vojska već odredila rakete koje će biti poslate Ukrajini.

Nemačka će rasporediti 4.000 vojnika u blizini Kalinjingrada

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus potvrdio je da Nemačka namerava da rasporedi u Litvaniji na trajnoj osnovi brigadu Bundesvera od 4.000 vojnika.

– Očekujemo da će brigada biti formirana krajem 2024. godine. To je ozbiljan izazov, ne samo za Litvaniju, nego i za nas. To će biti prvi slučaj da Nemačka raspoređuje brigadu Bundesvera u stranoj zemlji na trajnoj osnovi. Sa našim litvanskim prijateljima razgovaramo o koracima koje ćemo uskoro preduzeti – rekao je Pistorijus za estonsku državnu televiziju ERR.

PVO oborila nekoliko ciljeva iznad Belgorodske oblasti Rusije

Protivvazduhoplovna odbrana je oborila nekoliko ciljeva u Grajvoronovskom okrugu Belgorodske oblasti Rusije, žrtava i materijalne štete, prema prvim informacijama, nema, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov, prenosi Sputnjik.

Pentagon: Ponestaje novca za dopunu vojnih zaliha nakon slanja oružja Ukrajini

Pentagon je upozorio američki Kongres da mu ponestaje novac za zamenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini i da je primoran da uspori snabdevanje pojedinih trupa kako bi ih zaštitio od “neizvesne budućnosti”.

“Neuspeh da popunimo naše vojne zalihe na vreme može da naškodi spremnosti naše vojske”, navodi se u pismu upućenom liderima Kongresa u koje je AP imao uvid.

Previous post Radoičić negirao krivicu za sukobe na Kosovu, terete ga i da je oružje nabavljao iz Tuzle
Next post Tragedija u Veneciji! Autobus sletio s nadvožnjaka pa pao na prugu: Više od 20 mrtvih, desetine povrijeđenih!