Bijela kuća pozvala Srbiju da povuče trupe sa kosovske granice: Sve pratimo

Sjedinjene Američke Države saopćile su kako su zabrinute zbog dešavanja na granici između Srbije i Kosova te su pozvali zvanični Beograd da pod hitno deeskalira situaciju.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby izjavio je novinarima kako će KFOR povećati svoje prisustvo na sjeveru Kosova kao rezultat tenzija.

Također, naglašeno je kako Bijela kuća prati situaciju duž granice Kosova i Srbije te raspoređivanje trupa Vojske Srbije na ovom području.

“Pratimo veliko raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi smanjivati tenzije. Mi pratimo te trupe, ali ne možemo govoriti o svrhi njihovog grupisanja”, poručio je Kirby, prenosi Reuters.

O situaciji na Kosovu danas su razgovarali i državni sekretar SAD-a Antony Blinken te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Imao sam dug i ne tako lagan telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom kojeg sam detaljno upoznao sa činjenicama u vezi sa posljednjim događajima na Kosovu. Saglasni smo da je neophodno da dođe do deeskalacije kao i u pogledu veće uloge KFOR-a i Srbija će tu ulogu uvijek i svakako podržati”, zaključio je Vučić.

KLIX

Previous post Sumorna predviđanja berzanskih stručnjaka: Moskva uz pomoć Rijada baca Evropu na koljena
Next post Kazahstan će slijediti režim sankcija Rusiji. Tokayev iz Njemačke poručio: Nećemo pomoći Rusima da zaobiđu sankcije