ŠTA JE MIROSLAV LAZANSKI PREDLAGAO ZA KOSOVO? “Za sto godina biće neki drugi Srbi…”

Legendarni novinar Politike, vojno-politički komentator i diplomata Lazanski je svojevremeno govorio o rešenju za Kosovo.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u avgustu 2021. godine u svojoj 71. godini. Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od posledica srčanog udara, a on je svojevremeno je u govorio o rešenju za Kosovo i Metohiju.

Legendarni novinar Politike, vojno-politički komentator i diplomata Lazanski se otvoreno zalagao za vojno rešenje i isticao da bi najviše voleo kada bi Srbija imala dovoljno snage da pitanje Kosova i Metohije reši vojnim putem i da na taj način povrati suverenitet i kontrolu nad južnom pokrajinom. Ipak, svestan okolnosti u kojima se Srbija nalazi, Lazanski je predlagao šta je ono što se može učiniti u tom trenutku kako bi srpski narod opstao na Kosovu i Metohiji.

“Trebalo bi omogućiti Srbima da na neki način ostanu, da im životi ne budu ugroženi, ali nikada ne potpisati gubitak Kosova jer ako potpišete onda je gotovo. Ukoliko ne potpišemo, zadržavamo tapiju. Za sto godina biće neki drugi Srbi, neka druga politička situacija, izmeniće se geopolitički kontekst na Balkanu. Moguće je jednom da to se vrati. Jevreji su čekali dve hiljade godina da uzmu Jerusalim i svake godine su se pozdravljali sa “Dogodine u Jerusalimu” i uspeli su da se vrate. Mi ćemo izgubiti Kosovo onog časa kada poverujemo i složimo se da smo ga izgubili. Sve dok budemo verovali i verujemo da ne možemo da izgubimo, mi ga nećemo izgubiti. Neko kaže “šta i sad da se vratimo”, pa ja vam kažem da se sad vratimo na Kosovo pola Albanaca bi se složilo sa tim”, rekao je tada Lazanski.

MONDO

Previous post Francuske trupe napuštaju Niger
Next post Prvi čovjek Predstavničkog doma Kanade podnio ostavku nakon nacističkog skandala u parlamentu