Prvi čovjek Predstavničkog doma Kanade podnio ostavku nakon nacističkog skandala u parlamentu

Predsjedavajući Donjeg doma Kanade Anthony Rota podnio je ostavku nakon što je pohvalio Ukrajinca koji se borio za nacističku jedinicu te ga pozvao u parlament.

Nakon prvog otpora pozivima da se povuče, Anthony Rota je dao ostavku u utorak nakon sastanka sa stranačkim liderima u Ottawi.

“Moram da se povučem sa mjesta vašeg predsjednika. Ponavljam svoje duboko žaljenje”, rekao je on u parlamentu.

Ukrajinac koji je sjedio u galeriji Donjeg doma Kanade bio je “heroj”, rekao je predsjednik Predstavničkog doma u petak, izazvavši aplauz poslanika, premijera Justina Trudeaua i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se tada obratio prisutnima tokom njegove prve posjete Kanadi otkako je Rusija napala njegovu zemlju.

Međutim, nekoliko jevrejskih grupa reagovalo je s gnjevom, rekavši da je taj čovek, Jaroslav Hunka (98), služio u nacističkoj jedinici poznatoj kao 14. SS divizija, koja se borila uz Njemačku tokom Drugog svjetskog rata i izjavila odanost Adolfu Hitleru.

U nedjelju je Anthony Rota, predsjedavajući Donjeg doma Kanade, uputio pismeno izvinjenje, rekavši da je “naknadno postao svjestan više informacija” i da je preuzeo “punu odgovornost za svoje postupke”.

KLIX

Previous post ŠTA JE MIROSLAV LAZANSKI PREDLAGAO ZA KOSOVO? “Za sto godina biće neki drugi Srbi…”
Next post Užas kod Mostara: BMW-om pokosio tri tinejdžerke (16) dok su izlazile iz autobusa