Skandal u Kanadi: Ovacije u parlamentu za Ukrajinca koji je bio bivši pripadnik SS divizije

Predsednik kanadskog Donjeg doma Entoni Rota izvinio se nakon što je na sednici skupštine nazvao “ukrajinskim herojem” 98-godišnjeg Jaroslava Hunku koji je tokom Drugog svetskog rata služio u nacističkoj SS jedinici.

Nakon što sam postao svestan više informacija, žalim zbog svoje odluke – rekao je Rota i dodao da se ”najdublje izvinjava” jevrejskim zajednicama, dodavši da u potpunosti preuzima odgovornost za ono što je učinio, prenosi Rojters.

Rota je u svom saopštenju dodao da niko, uključujući njegove kolege parlamentarce ili ukrajinsku delegaciju, nije bio unapred upoznat sa njegovim planovima ili onim što će govoriti.

Rota je uputio priznanje Hunki tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je zahvalio Kanadi na pomoći u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Nakon obraćanja Zelenskog, Rota je odao priznanje Hunki koji je sedeo u galeriji, pohvalivši ga što se borio za nezavisnost Ukrajine od Rusije, prenosi Rojters. Hunka je nakon opaski Rota dobio ovacije prisutnih.

Njegovo izvinjenje zahtevao jevrejski Centar Simon Vizental, koji je Hunku označio kao pripadnika 14. divizije Vafen-SS.

”U vreme rastućeg antisemitizma i izobličenja holokausta, neverovatno je uznemirujuće videti kako kanadski parlament aplaudira pojedincu koji je bio član jedinice Vafen-SS, nacističkom vojnom ogranku odgovornom za ubistva Jevreja i drugih. Mora se dati objašnjenje kako je ova osoba ušla u sale kanadskog parlamenta i dobila priznanje od predsedavajućeg Predstavničkog doma i ovacije”, saopšteno je iz Centra Simon Vizental.

Ruski ambasador u Kanadi Oleg Stepanov rekao je da će ambasada Rusije danas uputiti pismo premijeru Džastinu Trudou i notu kanadskom ministarstvu spoljnih poslova.

Aplaudirai mu Zelenski i Trudo

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i kanadski premijer Džastin Trudo pozdravili su aplauzom bivšeg pripadnika zloglasne Prve galicijske divizije, koja se borila za naciste u Drugom svjžetskom ratu, tokom zasjedanja parlamenta u Otavi, objavio je juče AP.

Zelenski i Trudo na sednici

Na jednoj od fotografija, koje je objavio AP, u donjem domu parlamenta, vidi se Zelenski nasmejan kako stiška pesnicu i Trudo kako aplaudira nekome van slike.

U potpisu fotografije AP navodi da su dva lidera pozdravila Jaroslava Hunku koji se borio u Prvoj ukrajinskoj diviziji u Drugom svetskom ratu, a kasnije je emigrirao u Kanadu.

Ono što je AP opisala kao “Prva ukrajinska divizija” je u stvari bila 14. Vafen grenadirska divizija SS-a, takođe poznata kao 1. galicijska divizija.

Jevrejska zajednica u šoku

“Rotine izjave ignoriraju činjenicu da je Hunka bio pripadnik 14. SS grenadirske divizije, nacističke jedinice čiji su zločini protiv čovječnosti tokom holokausta dobro dokumentirani”, saopćila je organizacija. Šokantno je da je ratni veteran koji je služio u nacističkoj jedinici dobio ovacije u parlamentu, dodala je organizacija.

Divizija SS Galicija, što je bila oznaka za 14. SS grenadirsku diviziju, bila je jedinica izvorno formirana od galicijskih dobrovoljaca ukrajinskog porijekla, koja se borila na strani Njemačke protiv Crvene armije.

(Tanjug, Srna)

Previous post Prevrnulo se više kajaka kod Dubrovnika, traga se za izletnicima
Next post Vukanoviću zaprijetila supruga: Ili ja ili Stevandić