Britanska vojska izlazi na ulice?

LONDON – Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pristalo je da pošalje vojno osoblje da pomogne londonskoj policiji u antiterorističkim operacijama.

Ta odluka donesena je nakon početka protesta oficira jedinice za borbu protiv terorizma u britanskoj prijestonici, piše “Daily Telegraph”.

“Ministarstvo odbrane pristalo je da udovolji zahtjevu policije da im pruži antiterorističku podršku ako bude potrebno”, rekao je predstavnik britanskih prijestoničkih agencija za sprovođenje zakona.

Ovo je opcija u slučaju nepredviđenih okolnosti kada je nemoguć adekvatan policijski odgovor, pojasnio je on.

Više od 300 pripadnika specijalnih snaga Scotland Yarda odbilo je da nosi oružje na dužnosti nakon što se u četvrtak pred sudom pojavio njihov kolega optužen za ubistvo 23-godišnjeg Afroamerikanca Krisa Kabe tokom policijske operacije u septembru prošle godine u južnom Londonu.

U otvorenom pismu, Mark Rouli, šef Scotland Yarda, rekao je da postoji “potreba za pravnom zaštitom” za policajce koji su zabrinuti da bi se “mogli suočiti sa pravnim postupkom koji bi uticao na njihovo lično blagostanje i dobrobit njihovih porodica”.

Previous post Pronađeno još jedno tijelo kod Banjske
Next post Američki “abramsi” stigli u Ukrajinu