Ultimatum Azerbejdžana: Podignite bijele zastave ili idemo “do kraja”

Azerbajdžan će nastaviti ono što naziva “protivterorističkim operacijama” u Nagorno-Karabahu “do kraja” osim ako se jermenske vojne jedinice predaju i predaju svoje oružje, citirala je državna novinska agencija izjavu predsjedničke administracije.

“Usprkos tome, da bi protivterorističke mjere prestale, ilegalne jermenske vojne formacije moraju podići bijelu zastavu, svo oružje mora biti predato, a ilegalni režim mora biti raspušten”, rečeno je. 

“U suprotnom, antiterorističke mjere će biti nastavljene do kraja”, dodali su. 

Kao odgovor na pozive na pregovore tvrdi se da su Jermeni u regiji Karabah u nekoliko navrata bili pozivani na dijalog, ali su ga “stalno odbijali”.

Ranije je separatističko vodstvo azerbajdžanske regije Nagorno-Karabah, naseljene Jermenima, predložilo je prekid vatre i pregovore s Bakuom, saopšteno je iz njihove kancelarije za medije. 

U međuvremenu, u ažuriranju na X-u, ranije poznatom kao Twitter, rečeno je da se intenzitet vatre duž linije kontakta s azerbajdžanskim snagama “značajno smanjio”.

Poginulo pet, ranjeno 80 osoba

Vlasti nepriznate defakto nezavisne republike Nagorno-Karabaha naseljene etničkim Jermenima objavile su danas na Fejsbuku da je pet osoba poginulo, a 80 ranjeno u vojnim operacijama Azerbejdžana. 

Prema navodima informativnog centra Nagorno-Karabaha, od 80 ranjenih, 15 su civili, prenio je Rojters.

Ranije danas Azerbejdžan je najavio sprovođenje “lokalnih antiterorističkih mjera” u Nagorno-Karabahu, a nepriznata republika Nagorno-Karabah potvrdila je da azerbejdžanska vojska izvodi raketne i artiljerijske udare, pokušavajući da probije liniju kontakta, prenijela je agencija Interfaks.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prethodno je izjavio da azerbejdžanske oružane snage granatiraju čitavu teritoriju Nagorno-Karabaha kako bi uspostavile kontrolu nad naseljenim područjima.

Prema njegovim riječima “azerbejdžanska vojska pokrenula kopnenu operaciju u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah (NKR)”.  

Uništena seoska škola, mještani pod opsadom

Azerbejdžanske snage uništile su školu u selu Jegsahog u Nagorno-Karabahu, mještani su pod opsadom i ne mogu da se evakuišu, javio je Armenpres.

Vlasti Nagorno-Karabaha nisu u mogućnosti da evakuišu 150 stanovnika sela koje je potpuno opkoljeno azerbejdžanskim snagama, naveo je aktivista za  ljudska prava Nagorno-Karabaha Gegam Stepanjan.

“Zajednica Jegsahog u regionu Šuši sa ukupno 150 stanovnika našla se pod direktnom metom azerbejdžanske strane. Oružane snage Azerbejdžana uništile su seosku školu. Nema mogućnosti za evakuaciju stanovnika, oni su potpuno okruženi Azerbejdžanom”, napisao je Stepanjan na platformi X (Tviter).

Nezavisne novine

Previous post Priveden vozač autobusa: Osjetio bol u glavi pa sletio u provaliju
Next post Britanija će isporučiti desetine hiljada granata Kijevu