Britanija će isporučiti desetine hiljada granata Kijevu

Britanija će ove godine isporučiti Ukrajini još “desetine hiljada” artiljerijskih granata, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

“Danas smo demonstrirali nepokolebljivu posvećenost Velike Britanije Ukrajini i dali smo veću vojnu podršku, uključujući obećanje desetina hiljada artiljerijskih granata kako bismo omogućili Ukrajini da se odbrani“, rekao je ministar odbrane Grant Šaps nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG). ) u Nemačkoj rekao.

Prema njegovim rečima, određeno je i kako će Ujedinjeno Kraljevstvo ići dalje u narednim mesecima u našim prioritetnim oblastima podrške, uključujući vazdušnu odbranu i sposobnosti za dalekometne udare i obuku.

Britanija, ključni dobavljač odbrane za Ukrajinu, pokušava da poveća proizvodnju oružja, posebno artiljerijskih granata, kako bi pokušala da pomogne Kijevu da potisne ruske snage i popuni sopstvene zalihe, prenosi Rojters.

(Rojters)

Duda: Bilo bi dobro da Ukrajina upamti da prima pomoć od Poljske

Ukrajina treba da zapamti da dobija pomoć od Poljske, rekao je poljski predsednik Andžej Duda, usred produbljivanja spora između zemalja oko uvoza poljoprivrednih proizvoda.

“Bilo bi dobro da Ukrajina zapamti da dobija pomoć od nas i da se seti da smo i mi tranzitna zemlja za Ukrajinu“, rekao je Duda novinarima u Njujorku posle obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

(Rojters)

Ukrajina predstavila plan za rešavanje problema uvoza žita u pet zemalja EU

Ukrajina je na sastanku Koordinacione platforme pod pokroviteljstvom Evropske komisije za rešavanje problema uvoza ukrajinskog žita u pet susednih zemalja EU, predstavila akcioni plan.

On ima za cilj uspostavljanje strože kontrole izvoza iz Ukrajine i izbegavanje dalje destabilizacije poljoprivrednih tržišta u pomenutim zemljama, rekla je portparolka EK za poljoprivredu i trgovinu Mirijam Garsija Ferer na brifingu u Briselu, odgovarajući na pitanje dopisnika Ukrinforma.

”Možemo da potvrdimo da smo juče održali 10. sastanak Koordinacione platforme. Ovaj sastanak je bio važan. Ukrajina je, kako je predviđeno prošlog petka, već podnela neke predloge Akcionog plana, koji će sadržati nekoliko delova. Jedna od njih podrazumeva razmenu informacija i podataka o izvozu poljoprivrednih proizvoda u dotične zemlje, razmenu informacija o zemljama destinacije za izvoz iz Ukrajine“, rekla je Fererova.

Prema njenim rečima, Akcioni plan koji je predstavila Ukrajina predviđa stvaranje mehanizma verifikacije i praćenja, uvođenje sistema licenci za bolju kontrolu izvoza.

“Bio je to važan sastanak na kome su bile predstavljene države članice i susedne zemlje i na kome su razmenjena mišljenja. Složili smo se da nastavimo razgovore i razmenu, s obzirom na to da je Ukrajina usvojila ovaj akcioni plan“, navela je.

Odgovarajući na pitanje Ukrinforma o tome da li će Evropska komisija sprovesti istragu o postupanju trgovaca žitom, koji su spekulacijom na jedinstvenom tržištu EU izazvali ovu tešku tržišnu i političku krizu, portparolka je napomenula da se o tim pitanjima razgovara i u formatu Koordinacione platforme.

”Dostavljeni su relevantni dokazi za zemlje članice i za Evropsku komisiju. Razgovarali smo o tome koje mere se mogu preduzeti i na nivou EU i na nivou država članica. Moramo da dobijemo više informacija i da imamo jasnu sliku o tome šta se dešava da bismo nastavili sa takvim poslom“, rekao je predstavnik Evropske komisije.

Ona se, istovremeno, uzdržala od ocene tužbe koju je Ukrajina podnela STO protiv Poljske, Mađarske i Slovačke, nakon što su ove zemlje uvele jednostrane restriktivne mere na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

”Znamo da će ukrajinske vlasti apelovati na ove zemlje članice. Trenutno se konsultujemo o relevantnim pravilima STO i razumemo njihovu primenu. U ovoj fazi ne možemo da komentarišemo. Procenjujemo situaciju i moramo da odlučimo kako dalje. Ali juče je bilo važno naglasiti da trgovinska politika EU pripada isključivoj nadležnosti (Evropske komisije)“, rekla je Fererova.

(Ukrinform)

Bajden: Samo Rusija snosi odgovornost za rat

Američki predsednik Džo Bajden apelovao je na svetske lidere na Generalnoj skupštini UN da stanu uz Ukrajinu i dodao da se nada da će to primetiti i republikanci u Kongresu.

“Rusija veruje da će se svet umoriti i dozvoliti joj da bude brutalna u Ukrajini bez posledica. Ako dozvolimo da se Ukrajina podeli, da li je nezavisnost bilo koje nacije upitna?”, rekao je Bajden u govoru na Generalnoj skupštini UN.

Bajden je dobio aplauz kada je rekao da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici stati uz ukrajinsku borbu za slobodu.

“Samo Rusija snosi odgovornost za ovaj rat. Samo Rusija ima moć da odmah okonča ovaj rat”, rekao je Bajden.

(Rojters)

Kijev: U skladištima ima dovoljno gasa za grejnu sezonu

Ukrajina je u svojim skladištima prikupila dovoljno gasa za grejnu sezonu, saopštilo je danas Ministarstvo energetike Ukrajine.

“Ukupan obim prirodnog gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima iznosi 14,7 milijardi kubnih metara. Plan Kabineta ministara Ukrajine da se postigne prognozirani balans prirodnog gasa u skladištima za grejnu sezonu, završen je pre roka”, dodaje se u saopštenju Ministarstva energetike na Fejsbuku, prenosi Komersant.

Prema podacima Ministarstva energetike Ukrajine, od oktobra 2022. do marta 2023. godine u zemlji je zabeležen najmanje 271 napad na kritičnu infrastrukturu.

Oštećena je polovina celokupnog energetskog sistema Ukrajine, uključujući sisteme za proizvodnju i prenos energije.

Ukrajina je za pripremu grejne sezone i obnavljanje energetske infrastrukture dobila 272 miliona dolara od savezničkih zemalja, a SAD su poslale još 897 miliona dolara.

(Tanjug)

Previous post Ultimatum Azerbejdžana: Podignite bijele zastave ili idemo “do kraja”
Next post Prilikom ulaska u Srbiju uhapšen zastupnik u Parlamentu FBiH Salko Zildžić