Zelenski poručio “AKO PADNE UKRAJINA, ŠTA JE SLEDEĆE, TREĆI SVETSKI RAT?”

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se neće odreći bilo kog dela teritorije u korist Rusije u okviru potencijalnog mirovnog sporazuma.

To je naša teritorija – rekao je Zelenski za američku televiziju CBS na pitanje da li će se odreći bilo kog dela teritorije za mir.

On je naglasio da će Ukrajina nastaviti da oslobađa teritoriju čak i nakon što se pogoršaju vremenski uslovi.

– Moramo da idemo dalje, da zaboravimo na vremenske uslove i slično – istakao je Zelenski.

Ukrajinski parlament Vrhovna rada usvojio je prošlog meseca rezoluciju kojom se zabranjuju bilo kakvi teritorijalni ustupci radi okončanja sukoba. Direktor Privatne kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen izjavio je da bi Ukrajina mogla da postane članica Alijanse ukoliko se odrekne dela teritorije u korist Rusije.

“Šta je sledeće, treći svetski rat?”

Zelenski je ipak priznao da se ukrajinska vojska suočava sa teškom situacijom na frontu i da kontraofanziva ne napreduje dovoljno brzo. On je rekao i da se u ratu u Ukrajini brani svetski poredak.

– Ako padne Ukrajina, šta će biti za 10 godina? Ako (Rusi) stignu do Poljske, šta je sledeće? Treći svetski rat? – zapitao je Zelenski.

Kako kaže, Ukrajina brani vrednosti celog sveta.

Ukrajinski narod plaća najveću cenu. Borimo se za našu slobodu, umiremo. I to nije fikcija, nije knjiga. Borimo se stvarno sa jednom nuklearnom državom koja preti da će uništiti svet – rekao je on.

“Zahvalan sam Vašingtonu na pomoći”

On je izrazio zahvalnost Vašingtonu na vojnoj pomoći od skoro 70 milijardi dolara, ali je dodao da to nije samo podrška Ukrajini.

– SAD podržavaju Ukrajinu finansijski i ja sam im zahvalan zbog toga. Samo mislim da ne podržavaju samo Ukrajinu. Ako Ukrajina padne, Putin će sigurno ići dalje. Šta će SAD uraditi ako Putin stigne do baltičkih država? Ako stigne do poljske granice? A hoće – naveo je on.

Kako je dodao, ceo svet mora da odluči da li “želimo da zaustavimo Putina ili da počnemo svetski rat”.

– Ne možemo da promenimo Putina. Rusko društvo je izgubilo poštovanje sveta. Oni su ga izabrali, pa su ga ponovo izabrali i napravili drugog Hitlera. Oni su to uradili – rekao je Zelenski

NOVOSTI ONLINE

Previous post Berbok: Nemcima nije jasno zašto pomažemo Ukrajini
Next post Kupio auto pa u gepeku pronašao kovertu s novcem