Rusija dozvolila Kim Jong-unu da iznutra vidi najnovije ruske ratne avione

Sjevernokorejska državna novinska agencija (KCNA) saopštila je da je njihov vođa Kim Jong-un duboko impresioniran posjetom ruskoj kompaniji Yuri Gagarin Komsomolsk-on-Amur za proizvodnju aviona.

Kim je obišao objekte za projektovanje i sastavljanje aviona u ovoj kompaniji gdje je bio zadivljen bogatim neovisnim potencijalom i modernošću ruske industrije proizvodnje aviona. Upoznao je probne pilote, popeo se na borbeni avion pete generacije Su-57 i posmatrao probni let aviona.

Ovo zaustavljanje je bilo posljednje Kimovo na turneji po Rusiji koja slijedi nakon njegovog sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom ranije ove sedmice.

Sastanak je doveo do nagađanja o potencijalu za neku vrstu vojne saradnje između Moskve i Pjongjanga.

“Postrojenje koje je Kim obišao u petak najveća je ruska firma za proizvodnju aviona i gradi i razvija ratne avione za ministarstvo odbrane, uključujući borbene avione Su-35S i Su-57”, navodi ruska državna medijska agencija TASS.

nače, Kimov pokojni otac, Kim Jong Il, posjetio ju je 2002. godine.

Tokom posjete, Kim je izrazio iskreno poštovanje prema ruskoj avio tehnologiji i tome kako je prošla brzi razvoj, nadmašujući vanjske potencijalne prijetnje, te je poželio kompaniji uspjeh u budućem razvoju.

Nakon obilaska i ručka, Kim je ostavio poruku u knjizi posjetioca u kojoj je pisalo: “Svjedočim brzom razvoju ruske avio tehnologije i njezinom divovskom potencijalu”, prije nego što se potpisao s datumom i svojim imenom.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je u subotu ujutro po lokalnom vremenu Kim stigao i na aerodrom Knevichi u Vladivostoku, gdje se sastao s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Rečeno je da su njih dvojica obišli aerodrom i da su Kimu pokazani ruski avioni Tu-160, Tu-95MS i Tu-22M3.

“Kim je također vidio borbene avione Su-34, Su-30SM, Su-35S zajedno s jurišnim avionom Su-25SM3”, dodala je RIA.

Hipersonični raketni sistem Kinzhal i ruski dugolinijski putnički avion Tu-214 također su bili izloženi Kimu dok je sa Šojguom obilazio aerodrom.

Putin je ranije rekao da će Kim vidjeti vojne sposobnosti ruske Pacifičke flote dok bude u Vladivostoku.

klix.ba

Previous post Rusi su taktikom iscrpljivanja oslabili ukrajinsku vojsku,da li sad očekivati ofanzivu sa Ruske strane?
Next post “NAŠA ZEMLJA IDE DO ĐAVOLA…” Tramp poručio – Poslednja šansa Amerike su izbori 2024.