Južna Koreja i Amerika dogovorile da Sjeverna Koreja i Rusija plate cijenu za vojnu saradnju

Južna Koreja i Sjedinjenje Američke Države (SAD) dogovorile su se da Sjeverna Koreja i Rusija plate cijenu za vojnu saradnju, pozivajući Rusiju da se ponaša odgovorno kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Četvrta sjednica Proširene strategije odvraćanja i konsultacijske grupe (EDSCG), koja okuplja zamjenike dužnosnika odbrane i diplomate iz savezničkih zemalja, sazvana je u ministarstvu vanjskih poslova Seula usred zabrinutosti da su Sjeverna Koreja i Rusija možda raspravljale o potencijalnoj transakciji oružja tokom nedavnog sastanka, izvijestio je Yonhap News iz Seula.

Skupom su predsjedavali zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje Chang Ho-jin i zamjenik ministra odbrane Shin Beom-chul, dok su američke diplomate predvodili državna podsekretarica za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Bonnie Jenkins te zamjenica podsekretara odbrane za politiku Sasha Baker.

Seul i Washington upozorili su da je vojna saradnja Pjongjanga i Moskve u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i da će imati posljedice.

“Nedavni izvještaji o potencijalnoj prodaji oružja između Sjeverne Koreje i Rusije su zabrinjavajuća i svaki takav transfer oružja bio bi kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekla je Bonnie Jenkins na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Jenkins je ponovila da SAD ostaje pri svom stavu da bi se bilo kakav nuklearni napad Sjeverne Koreje na Washington ili njegove saveznike, uključujući Južnu Koreju, smatrao neprihvatljivim i rezultovao krajem tog režima”.

Podsjećamo, na vrlo praćenom sastanku, ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jung-un sastali su se ovih dana u Rusiji, a Kim je poslije sastanka stigao otići na razna mjesta u toj zemlji.

Prije ovih sastanaka, Kim je rekao da žele dodatno unaprijediti svoje odnose s Rusijom, navodeći da je uvijek podržavao Putina i odluke ruske vlade.

Putin je također opisao svoj sastanak s Kimom kao “produktivan”. Kremlj je jasno naglasio da sa Sjevernom Korejom ništa nisu potpisali.

Previous post “NAŠA ZEMLJA IDE DO ĐAVOLA…” Tramp poručio – Poslednja šansa Amerike su izbori 2024.
Next post Lešine pobijenih svinja leže na ulici u Slavoniji