Rusi su taktikom iscrpljivanja oslabili ukrajinsku vojsku,da li sad očekivati ofanzivu sa Ruske strane?

Ruska vojska je tokom kontraofanzive iscrpila naoružanje i opremu Oružanih snaga Ukrajine koje je obezbedio Zapad, rekao je bivši američki vojni obaveštajac Toni Šafer u intervjuu za Jutjub kanal Judging Freedom.

– Ovo je Putinova strategija, ovo je igra brojeva. Poenta je u tome da su Rusi uspeli da koriste taktiku iscrpljivanja sa velikim strateškim efektom da smanje prednost tehnologije koju smo pružili Ukrajincima, i oni su u suštini nadmudrili i dozvolilo im da troše svoju borbenu moć na odbrambene linije, a to je dovelo do toga da nije ostalo ništa što bi moglo pomoći da ova kontraofanziva uspe – rekao je stručnjak.

Specijalista je takođe istakao da ukrajinsko rukovodstvo ponavlja sudbinu nacističke Nemačke pre njenog raspada, regrutujući tinejdžere i starce u vojsku kako bi nadoknadili gubitke.

Podsetimo ukrajinske oružane snage izgubile su više od 71 hiljadu ljudi tokom svoje „kontraofanzive“, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu. Vojni eksperti smatraju da ti gubici nagoveštavaju kraj ukrajinskog kontranapada, kao i rusku ofanzivu koja se očekuje nakon sloma ukrajinske.

Ukrajinske oružane snage već četiri meseca pokušavaju da napreduju na pravcu Južnodonjecka, Artemovska i Zaporožja, bacajući u borbu brigade obučene od strane NATO- a i naoružane zapadnom vojnom opremom , ali nisu uspele da postignu uspeh ni u jednom sektoru fronta. Kako je rekao Vladimir Putin, ovo nije samo proklizavanje, već neuspeh.

Medijski i vojni stručnjaci iz Sjedinjenih Država i Evrope takođe pišu da se letnja kampanja Kijeva pokazala neuspešnom. Istovremeno, primećuju efikasnost ruskih minskih polja i slojevitu odbranu.

Previous post Helez: Postoje obavještajni podaci da Dodik priprema bijeg iz Bosne i Hercegovine
Next post Rusija dozvolila Kim Jong-unu da iznutra vidi najnovije ruske ratne avione