“Nismo pucali šest meseci…”


Jedan ukrajinski vojnik rekao je da njegova jedinica nije zapucala iz puški šest meseci i da je fokus ratovanja sada na dronovima.

Valentin Ilčuk, vođa, kako je rekao, tročlane “posade lovaca-ubica”, deli svoje vojne podvige na “Fejsbuku” iz jugoistočne Zaporoške oblasti u kojoj ukrajinska kontraofanziva sporo napreduje.

Njegova jedinica koristi samoeksplodirajuće dronove da targetira ruske položaje daleko iza linija fronta, a Ilčuk je za list “Metro” rekao da je ovo oružje budućnost modernog ratovanja.

“Ako me pitate kakav će rat biti za pet-deset godina, biće mnogo manje pušaka. Ponekad se šalimo da moramo da vučemo puške za sobom jer za pola godine nismo nijednom ispalili iz njih. Ovo je budućnost ratovanja – pucanje dronova jedni na druge umesto metaka ili granata”, rekao je on, preneo je “Insajder”.

Prošlog petka je ukrajinska energetska kompanija “Okko” objavila snimak na kojem se vidi kako ukrajinska vojska koristi dron sa velikim optičkim zumom da locira položaje ruske odbrane zemlja-vazduh, koja je potom uništena HIMARS-omlčuk i njegova jedinica pokazali su kreativnost sa svojim dronovima, pričvršćujući im granate i veći teret, kako se navodi. Takođe su koristili kvadrokoptere “DJI mejvik” i poljoprivredne dronove kao bombardere.

Ali, Ilčuk je rekao da sa oružjem koje je obezbedilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane mogu samo dotle da stignu, navodi se u postu na “Fejsbuku”. Zbog toga je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za kupovinu više dronova, baterija, sistema za bacanje municije, izviđačkih dronova i druge “preko potrebne“ opreme.

Nedavni napadi dronovima u Rusiji takođe su doveli u pitanje navodno sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane u zemlji, koji se muče da se izbore sa manjim bespilotnim letelicama koje je teško otkriti.

Semjuel Bendet, analitičar i stručnjak za bespilotne i robotske vojne sisteme u Centru za pomorske analize, rekao je ranije “Insajderu” da ruski odbrambeni sistemi nisu usmereni na identifikaciju malih dronova.

Krajem avgusta, ukrajinska Služba bezbednosti rekla je “Kijev postu” da je koristila “kartonske“ dronove iz Australije da ošteti pet borbenih aviona na ruskom aerodromu.

A nedavno je ukrajinska IT kompanija “Kosmolot” saopštila da je isporučila ukrajinskoj vojsci prvi od 15 jurišnih dronova “panišer” za koje tvrdi da su otporni na elektronsko ratovanje, naveo je Blic.

Izvor: Blic

Previous post Putin sasuo Vašingtonu sve “u lice”: 300.000 vojnika će ih dokrajčiti? VIDEO
Next post Novi detalji u “aferi tunel”: Kopači u Crnu Goru stigli iz BiH