RAT U UKRAJINI: Zelenski – Kontraofanziva usporava; Uništen i drugi britanski tenk „čelendžer 2“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da je njegovoj zemlji sve teže da obezbedi oružje.

“Rat se usporava. Svi procesi postaju teži i usporeniji – od sankcija do isporuke oružja”, kazao je on na konferenciji u Kijevu, prenosi Rojters.

Zelenski je dodao da bi tromesečna kontraofanziva ukrajinskih snaga na jugu i istoku zemlje brže napredovala kada bi vojska u Kijevu dobila više oružja.

Kako je preneo Tas, on je istakao da bi posebno bilo važno da ukrajinska vojska dobije više modernih borbenih aviona.

Oborena tri drona iznad Brjanska

Ruska PVO otkrila je i uništila iznad Brjanska tri ukrajinska drona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi dve bespilotne letelice uništene su u vazduhu.
Prethodno je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz izjavio da je iznad te oblasti oborena jedna ukrajinska bespilotna letelica i da povređenih nema.


Šojgu odlikovao trojicu ruskih oficira

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je medalje “Zlatna zvezda” trojici ruskih oficira koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odvažnost tokom ispunjavanja zadataka u okviru specijalne operacije u Ukrajini.

Jedinica u kojoj su služili izvela je u jednom od naseljenih mesta manevar i probila ukrajinsku odbranu iz pozadine i tako stvorili uslove da ukrajinske snage budu opkoljene i uništene. Protivnik se zbog toga povukao uz velike gubitke.

Ruske snage preciznije gađaju ukrajinske položaje

Ruska vojska prešla je na preciznije artiljerijske udare po položajima ukrajinske vojske, navodi “Biznis insajder” pozivajući se na izveštaj britanskog Kraljevskog instituta za istraživanja u sferi odbrane.

-Ukrajinske snage će morati da se suoče sa preciznijim i efikasnijim ruskim udarima, navodi se u članku i napominje da su ruske snage počele da pridaju veći značaj preciznim udarima manjom količinom municije.

Na taj način se štedi municija i oružje.

-Radi se o tendenciji koja uznemirava jer tako ruska artiljerija vremenom može značajno da ojača, navode autori i dodaju da tim preciznim udarima doprinosi korišćenje obaveštajnih dronova.

U Zaporoškoj oblasti uništen drugi tenk „čelendžer“

Na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti primećeno je oko sedam britanskih tenkova „čelendžer 2“, a na bojnom polju su do sada uništena dva, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

Kako je istakao, tenkovi su uništeni pomoću ruskog protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“. Po rečima Balickog, u pogledu snage oklopa britanski tenkovi se „nisu nikako pokazali“.

Ukrajinci kod Rabotina izgubili 10.000 vojnika

Ukrajinska vojska je za vreme borbi u okolini mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti izgubila oko 10.000 vojnika, a samo za poslednje dve nedelje oko 3.000, izjavio je vršilac dužnosti regiona Evgenije Balicki.

On je rekao i da je na frontu i dalje veliki broj leševa vojnika koje ukrajinska strana ne stiže da preuzme kako bi bili sahranjeni.

Ruska vojska dopremila još dve divizije kod mesta Rabotino

Ruska vojska ojačala je svoje položaje u blizini mesta Rabotino, saopštio je vršilac dužnosti Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Kako je rekao, redovi su ojačani sa još dve divizije čime je drastično uvećan obrambeni potencijal ruske vojske jer neprijatelj u tom pravcu pokušava da izvede kontranapad.

Balicki je dodao i da je ruska vojska pojačala i artiljerijsku paljbu kako bi suzbila potencijal ukrajinskih snaga.

Propao ukrajinski blickrig u Zaporoškoj oblasti

Blickrig, na koji su ukrajinske trupe računale u Zaporoškoj oblasti, nije uspeo – protivnik nije uspeo da probije prvu liniju odbrane, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

– Ukrajinski militanti, opremljeni zapadnom vojnom tehnikom, računali su da će za kratko vreme ostvariti vojnu pobedu. Ali njihov blickrig se pretvorio u ‘blickrik’. Oružane snage Ukrajine su naletele na prvu liniju odbrane i naše jedinice ih razbijaju – rekao je Rogov.

On je istakao da, uprkos žestokim borbama, ruske snage drže svoje položaje.

Previous post Njemačka: Rast desnice i veliki pad privrede
Next post U Ukrajini likvidiran američki plaćenik koji se borio na frontu u harkovskom pravcu