Dodik: Izetbegović se ponaša kao „mali Đokica”, običan je lažov

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kritikovao je lidera SDA zbog iznošenja neistina u intervjuu za “Al Arabiju” i poručio da je BiH nefunkcionalna država u kojoj nije moguće postići ni minimum konsenzusa o bilo čemu.

„Bakir se tamo nalagao, da nije bilo Srba i Hrvata, nego samo njegovi Bošnjani i zamišlja istoriju kao ‘mali Đokica’ što izmišlja istoriju. Jedan običan lažov, skrnavljenje istorije. Kako dalje kada postoje jasni istorijski podaci o tome. Zašto nas terate da pričamo o tome svaki dan. Nisam ja istoričar, niti je to Bakir. Ova zemlja je nemoguća, nemoguće je da se nađe minimalni konsenzus o bilo čemu. Ne zaslužuje da se sedi u kancelariji s njim”, rekao je Dodik novinarima.

Na pitanje zašto se političari u BiH okreću prema istoku ako je već određeno da se ide ka EU integracijama, Dodik kaže:

„Poverenje u evropske vrednosti slabi, naravno ne u celoj Evropi. Mi smo skloni da idealizujemo te vrednosti. To nije tako. Evropa je u velikom problemu i sve su angažovali da pomognu Ukrajinu u ratu sa Rusijom. Mi smo mislili da je nezamislivo da Nemačka ima ekonomske probleme”.

Sada se, kaže Dosdik, pojavljuju druge alternative, posebno što se tiče energenata i problem je Evrope to što ih danas nabavlja po znatno višim cenama nego ranije kada ih je nabavljala od Rusije.

Dodao je da je okretanje nekim drugim državama opravdano kako bi takvu vrstu resursa mogli imati po povoljnijim cenama.

Izetbegović je u razgovoru za “Al Arabiju”, između ostalog, rekao da se na prostoru današnje Bosne i Hercegovine kroz istoriju niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, već kao “Bošnjanin ili Bošnjanin različitih vera”, i da se to promenilo pod pritiskom i uticajem Hrvatske i Srbije, kao i da je učenje bosanske crkve bilo slično islamu.

POLITIKA.RS

Previous post Evo šta sprema Ukrajina! Novi ministar odbrane uputio brutalne pretnje Rusima!
Next post Pogledajte kako će izgledati novčanica BRIKS-a (FOTO)