Zaporoška administracija: Kijev izgubio desetine hiljada vojnika tokom „kontraofanzive“

Ukrajinska vojska je za tri meseca „kontraofanzive“ na zaporoškoj liniji fronta izgubila na desetine hiljada ljudi, ne uspevši da dopre do prve linije odbrane ruske vojske, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

-Ako bismo svodili rezultate njihove ‘kontraofanzive’, onda je sve što je uspela da uradi ukrajinska vojska to da izgubi desetine hiljada boraca, stotine jedinica oklopne tehnike i da napreduje na dve deonice na području Urožajnog, na prilazu Vremjovskom, i u Rabotinu, u orehovskom pravcu, oko pet do devet kilometara u dubinu. To napredovanje se dogodilo u sivoj zoni, ali nije došlo do prve linije odbrane, rekao je Rogov.

Ukrajinska kontraofanziva u južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu počela je 4. juna, odnosno pre tačno tri meseca.

Kuleba: Ukrajina ima dokaze da su ruski dronovi pogodili Rumuniju

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da Kijev ima fotografske dokaze koji pokazuju da su ruske bespilotne letelice pogodile rumunsku teritoriju tokom noći, tokom vazdušnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

Kuleba je to rekao novinarima nakon konferencije za štampu održane u Kijevu, preneo je Rojters.

Rumunija je ranije danas kategorički odbacila navode da je teritorija te zemlje bila pogođena tokom napada ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu. 

Prethodno je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova izneo tvrdnju da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije.

Rumunska ministarska spoljnih poslova Luminita-Teodora Odobesku rekla je da teritorija Rumunije nije pogođena u vazdušnom napadu ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu tokom noći. 

Ona je dodala da postoji rizik od nesreća ili incidenata, ali da za sada to nije bio slučaj.

Centar Donjecka na udaru

Ukrajinska vojska je 4. septembra izvela masovno granatiranje centra Donjecka.

Počeo sastanak Erdogana i Putina u Sočiju

Sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana počeo je u Sočiju.

Pre zvaničnog sastanka, dvojica lidera su kratko razgovarala, prenose RIA Novosti. 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

  • Ruska vojska je dronovima izvela napad na ukrajinsko brodograditeljsko preduzeće gde su bespilotni čamci sastavljani od uvoznih komponenti.
  • Avioni ruske Crnomorske flote noćas su uništili četiri vojna broda sa ukrajinskim specijalnim snagama u severozapadnom delu Crnog mora.
  • U donjeckom pravcu odbijena su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u području mesta Artjomovsk i Severno u DNR.
  • Ukrajinske snage su izgubile do 285 vojnika (poginuli i ranjeni), pet oklopnih vozila, samohodne topove M109 „paladin“ američke proizvodnje i „gvozdika“.
  • U zaporoškom pravcu Oružane snage Rusije aktivno su delovale kako bi poboljšale položaje kod Rabotina.
  • Ukrajinska vojska je izgubila preko 115 ljudi. U krasnolimanskom pravcu za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika.
  • U kupjanskom pravcu odbijena su četiri kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa. Likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika i sistem „krab“.
  • U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 120 ljudi. U hersonskom pravcu za dan je likvidirano do 35 ukrajinskih vojnika.
  • U DNR Je oboren ukrajinski vojni helikopter Mi-8.

Ruska vojska uspešna u krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad uporištem ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji “Rusija 24”.

– Želeo bih da istaknem da su položaju u krasnolimanskom pravcu pobošljani: najmanje jedno uporište neprijatelja je prešlo pod našu kontrolu – rekao je lider regiona.

Govoreći o situaciji kod Artjomovska, on je napomenuo da neprijatelj nastavlja sa pokušajima da zauzme visoravni u blizini grada. Osim toga, aktivirale su se i ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Ruske jedinice su odbile sve pokušaje.

I u pravcu Marinke, položaji su se donekle poboljšali, nastavio je Pušilin.

– Ovo nije mnogo izraženo u broju kilometara, čak nisu u pitanju ni stotine metara, ali tamo svaki položaj, svako uporište neprijatelja igra veoma značajnu ulogu – primetio je vd šefa DNR.

Prema njegovim rečima, nema značajnijih promena u pravcu Avdejevke.

Previous post Snimak vašara nasmijao korisnike društvenih mreža: Neka Boro ugasi ringišpil, već 20 minuta vrti
Next post Skandal u Sjevernoj Makedoniji: Krali lijek pacijentima