Stoltenberg: Ukrajinci postepeno potiskuju Ruse, iznova i iznova premašuju naša očekivanja

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ocjenjujući kontraofanzivu ukrajinskih odbrambenih snaga, rekao je da Ukrajinci premašuju očekivanja.

“Ukrajinci postepeno osvajaju zemlju, što znači da potiskuju Ruse i da su u stanju da prođu kroz neke od ovih teško branjenih teritorija, ne samo minska polja. A još je važnije podržati ih. Ono što smo vidjeli je da su Ukrajinci iznova i iznova premašili očekivanja i moramo se sjetiti gdje je cijela stvar počela prošle godine sa punom invazijom Rusije na Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da su tada analitičari vjerovali da će Ukrajina izdržati samo nekoliko dana ili sedmica.

“Sada su oslobodili sjever, oko Kijeva, istok, oko Harkova i teritoriju na jugu, Herson. Sada ostvaruju još veći dobitak”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je u pitanju žestoka i teška borba i da Ukrajinci nemaju lak put do pobjede, ali oni postižu uspjehe, osvajaju poziciju.

Odgovarajući na pitanje o razlikama u procjeni kontraofanzivnih taktika među zapadnim vojskama, Stoltenberg je napomenuo da postoji stalni dijalog između NATO saveznika i dijalog sa Ukrajinom.

Stoltenberg smatra da Ukrajincima treba pomoći savjetima i podrškom, “ali na kraju krajeva, te teške odluke moraju donijeti Ukrajinci, njihovi komandanti na bojnom polju”.

Previous post Najsmrtonosniji dan za Ukrajince? Rusi izvršili likvidaciju
Next post Oduzeto 2,7 tona kokaina: Uhapšeno četvoro iz Srbije