Mediji: Zapadne zemlje isporučuju Kijevu zastarele tenkove „leopard“

Mnoge zapadne zemlje nastoje da isporučuju Ukrajini zastareli model tenka „leopard 1“ da ne bi trošile sopstvene rezerve savremenog tenka „leopard 2“, piše list „Fajnenšel tajms“.

„U mnogim zapadnim prestonicama smatraju da je bolje odustati od tenkova ‘leopard 1’, koji su u mnogim slučajevima povučeni iz naoružanja, nego od skupih rezervi novijeg tenka“, navodi list.

„Leopard 1“ ima slabiji oklop, koji ga čini lakom metom, posebno u ravničarskim oblastima.

„Leopard 2“ ima bolje borbene karakteristike, navodi „Fajnenšel tajms“, prenoseći izjavu rukovodioca nemačkog odreda misije EU za obuku ukrajinskih vojnika, general-potporučnika Andreasa Marloua.

„Prednost ‘leoparda 1 A5“ je u tome što možemo da ga isporičimo u tri puta većem broju, ove ili sledeće godine“, rekao je Marlou.

Ukrajinski zarobljenik: Neuspeli plan Kijeva – “za 12 dana do Melitopolja”

Ukrajinska komanda je počinjući „kontraofanzivu“ postavila zadatak da za 12 dana stigne do Melitopolja, ali je to bilo nerealno zbog slabe pripremljenosti i motivacije snaga Kijeva, kao i zbog odbrambenih utvrđenja koje je napravila Rusija, rekao je za Sputnjik zarobljeni ukrajinski kapetan Evgenije Nizovcev.

On je tokom leta bio na čelu čete u sastavu 116. mehanizovane brigade i odgovarao je za više od stotinu vojnika. Prema njegovom svedočenju, priprema za „kontraofanzivu“ počela je u aprilu, maju.

„Pripremali smo dokumente, mape. Stalno su nas pozivali na savetovanja, donosili nekakve odluke, ali mi ipak nismo počinjali kontraofanzivu“, dodao je Nizovcev, dodajući da su sve te odluke bile „zamrznute“ zbog neuspeha ofanzivnih dejstava.

Pušilin: Ruska vojska poboljšala pozicije u pravcu Krasnog Limana i Marjinke

Situacija na liniji fronta je i dalje prilično napeta, ruska vojska je poboljšala svoj položaj u krasnolimanskom i marjinskom pravcu, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, borbe se nastavljaju u južnodonjeckom pravcu, u pograničnim oblastima DNR i u Zaporoškoj oblasti, na području naselja Urožajno, Staromajorsko i Prijutno.

Pušilin je naglasio da protivnik trpi ogromne gubitke i da nije uspeo da postigne rezultate.

„Naši odredi preduzimaju mere iscrpljivanja, kako bi protivnik trpeo gubitke, kako u ljudstvu, tako i u tehnici“, naveo je Pušilin i dodao da u marjinskom pravcu nema suštinskih promena, dok su u pravcu Avdejevke ruski vojnici uspeli da prošire „sivu zonu“ i da poboljšaju pozicije.

Rusija presrela dva američka drona blizu Krima

Rusija je objavila u ponedjeljak da je podignula dva svoja borbena aviona kako bi presreli dvije američke bespilotne letjelice iznad Crnog mora blizu Krima.

“Kada je otkriven let u smjeru granice s ruskom državom”, Moskva je poslala dva borbena aviona da “spriječe eventualno kršenje” te da “spriječe (misiju) izviđanja bespilotnim letjelicama”, objavilo je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu.

Američki dronovi od kojih je jedan Reaper, a drugi Global Hawk “sprovodili su izviđanja područja poluostrva Krima”, koji je Rusija anektirala 2014.

Po dolasku ruskih aviona dronovi su “promijenili smjer leta i napustili zonu izviđanja”, dodaje rusko ministarstvo.

Previous post U OVOM PLEMENU ŽENE SU LEPE KAO BOGINJE: Ne kupaju se, a koža im je mirišljava i nežna kao svila
Next post Zelenski će biti smenjen?