“ZAUSTAVIĆEMO AGRESIVNO PONAŠANJE KINE”: Sedma flota spremna da se uhvati u koštac sa glavnim protivnikom

“AGRESIVNO ponašanje” Kine u Južnom kineskom moru, uključujući upotrebu vodenog topa od strane obalske straže protiv filipinskog broda, mora biti zaustavljeno, rekao je u nedelju komandant Sedme flote američke mornarice.

Viceadmiral Karl Tomas uverio je Filipine u podršku SAD u suočavanju sa “zajedničkim izazovima” u regionu, rekavši: “Moje borbene snage su ovde sa razlogom”.

Najveća od napred raspoređenih flota američke mornarice, Sedma flota, sa sedištem u Japanu, ima čak 70 brodova, oko 150 aviona i više od 27.000 mornara.

Operuje na morskoj površini od 124 miliona kvadratnih kilometara iz baza u Japanu, Južnoj Koreji i Singapuru.

– Morate da izazovete ljude za koje bih rekao da rade u sivoj zoni. Kada uzimaju sve više i više i guraju vas, morate da se oduprete, plovite i operišete – rekao je Tomas za Rojters.

– Zaista nema boljeg primera agresivnog ponašanja od aktivnosti 5. avgusta – dodao je on.

Dana 5. avgusta, brod kineske obalske straže upotrebio je vodeni top protiv filipinskog čamca koji je prevozio zalihe vojnicima na ratnom brodu Manila, koji je namerno nasukan na Plićaku (Šoals) u Južnom kineskom moru, što je linija raseda u rivalstvu između SAD i Pekinga u regionu 5. avgusta.

Tomas je rekao da je razgovarao sa viceadmiralom Albertom Karlosom, šefom filipinske zapadne komande koja nadgleda Južno kinesko more, “kako bi shvatio koji su njegovi izazovi i kako bi pronašao mogućnosti da mu pomogne”.

– Imamo zajedničke izazove pred nama. Tako da sam želeo da bolje razumem kako on gleda na operacije za koje je odgovoran. I želim da se uverim da je razumeo šta imam na raspolaganju – rekao je Tomas koji je bio u Manili.

Filipini su 2016. godine dobili međunarodnu arbitražnu presudu protiv Kine, nakon što je tribunal rekao da tvrdnja Pekinga na suverenitet nad većim delom Južnog kineskog mora nema pravnu osnovu.

Kina je izgradila militarizovana, veštačka ostrva u Južnom kineskom moru i zahtev za istorijskim suverenitetom preklapa se sa ekskluzivnim ekonomskim zonama Filipina, Vijetnama, Malezije, Bruneja i Indonezije.

Novosti online

Previous post Rita Ora pjevala ogrnuta srpskom zastavom (VIDEO)
Next post PIJANI JOKIĆ SA TRUBAČIMA ZAUSTAVIO SAOBRAĆAJ! Napravio haos na ulici – prijatelji ga SKLONILI! (VIDEO)