„Gardijan“: Generali NATO promenili planove Kijeva

Generali NATO su možda uspeli da ubede Ukrajinu da promeni strategiju zbog kontraofanzive koja se prolongira, piše list „Gardijan“, pozivajući se izvore.

Prema navodima lista, neki od najviših vojnih zvaničnika Alijanse, uključujući komandanta američkih snaga u Evropi, generala Kristofera Kavolija i britanskog admirala Entonija Radakina, prošle sedmice su se sastali sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim na tajnoj lokaciji na poljsko-ukrajinskoj granici.

„Cilj petočasovnog sastanka bio je da se pomogne u unapređenju ukrajinske vojne strategije. Glavna pitanja o kojima je razgovarano bile su akcije koje bi pomogle sa zastojem u ukrajinskoj kontraofanzivi, planovi borbenih dejstava za predstojeću zimu i dugoročna strategija ofanzive“, navodi list.

Autor članka tvrdi da su pomenute diskusije promenile planove Kijeva.

„Možete da primetite da se ukrajinska vojska koncentriše na Zaporoškom frontu“, zaključuje se u članku.

„Njujork tajms“ je ranije pisao da postoji mogućnost da su SAD ubedile Ukrajinu da ne rasipa snage između Južnog i Istočnog fronta. Naime, tokom video-konferencije koja je održana sredinom avgusta predsednik Združenog generalštaba SAD, general Mark Mili, admiral Toni Radakin i general Kristofer Kavoli ubeđivali su Zalužnog da se fokusira na jedan pravac.

Previous post Poginuo poznati ukrajinski pilot
Next post Medvedev: Imamo gubitke, narod gine, SAD zarađuju