Vojni vrh EU ne veruje u ukrajinsku kontraofanzivu

Predsednik Vojnog komiteta Evropske unije, general Robert Briger, sumnja u sposobnost Ukrajine da vrati teritorije i zato je pozvao da se ne čeka proboj ruske odbrambene linije, rekao je on u intervjuu listu “Velt”.

Nije jasno da li Ukrajina može da povrati pun suverenitet sa raspoloživim sredstvima, rekao je Robert Briger, koji se na aktuelnoj poziciji nalazi od maja 2022. godine.

Prema njegovim rečima, ukrajinska kontraofanziva, koja traje od juna, još nije dala nikakve rezultate, dok Rusija ne samo da kontroliše oko 17 odsto teritorije Ukrajine, već i čvrsto drži odbranu. Briger je takođe podsetio da Kijev ima ograničen broj brigada i pozvao da se ne nadaju prodoru ruske odbrane.

“Ovo je rat iscrpljivanja, u kojem trenutno nema pobednika”, naveo je general.

Uspeh Ukrajine bi bio poželjan, ali se ne nazire u doglednoj budućnosti, dok Rusija održava vojnu sposobnost, rekao je general i dodao da nije značajno pogođena, čak i uprkos zapadnim sankcijama.

“Pored toga, Rusija ima mnogo naoružanja i ogromne rezerve. Po ovim tačkama Rusija je očigledno superiornija od Ukrajine”, zaključio je Briger.

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i najaktivnijem zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je u borbu uključio brigade koje je obučavao NATO i zapadnu ratnu opremu.

Međutim, kako je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio 21. jula, ukrajinske trupe nemaju rezultata.

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, od početka kontraofanzive ukrajinske trupe su izgubile više od 43 hiljade ljudi i preko 4,9 hiljada komada oružja. Među uništenom ukrajinskom opremom je 26 aviona, devet helikoptera, 1.831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova “leopard”, sedam francuskih tenkova na točkovima AMKS i 21 američko borbeno vozilo pešadije “bredli”.

RT.RS

Previous post Helez pojasnio zašto se oružje iz kasarne u Bihaću prevozi u Hrvatsku
Next post Putin: BRIKS za novi svetski poredak, neprijateljske zemlje hoće uništenje porodičnih vrednosti (VIDEO)