1 NA PREMA 9 – Ukrajinski vojni avioni na meti su ruskih odmah po poletanju

Ukrajinski vojni avioni na meti su ruskih radara odmah po poletanju sa aerodroma, pošto su po tehničkim karakteristikama znatno inferiorniji od ruskih.

Ovo je izjavio komandant Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

“Naši avioni su znatno inferiorniji u odnosu na ruski Su-35. Ako radari Su-35 mogu da “vide” na 400 km, naši avioni mogu samo na 80-90 km. Ako uzmemo u obzir domet, Su-35 ima više od 200 km, a naši MiG-29 i Su-27 od 20 do 40 km. Mi još i ne uspemo da uzletimo s aerodroma, a naš avion je u zoni za obaranje. Dok izvršava zadatak, našeg pilota napada pet do devet letelica raznih tipova”, rekao je on ukrajinskoj televiziji “Rada”.

Oleščuk je naglasio da Ukrajina još nije u stanju da stekne prevlast u vazduhu, za šta su potrebni lovci četvrte generacije.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 počela i da su dva pilota već izvršila probne letove u SAD. Reznikov je istakao da će obuka trajati najmanje šest meseci.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom da zemlje razgovaraju o potencijalnoj mogućnosti prebacivanja borbenih aviona Gripen u Kijev, a ukrajinski piloti su već započeli probne letove na njima.

Izvor: Sputnjik

Previous post Novinar iz Brčkog u sačekuši napadnut i pretučen (FOTO)
Next post Širom Rusije osvanuli natpisi “Kad se vojska na Kosovo vrati”