Vlada im daje 6.000 evra za hektar iskrčenog vinograda

PARIZ – Francuska vlada planira da potroši milione evra za krčenje vinove loze.

Cilj je smanjiti proizvodnju i omogućiti vinogradarima prenamenu zemljišta za druge aktivnosti. Ova zamisao će stupiti u djelo već ove jeseni, a proizvođači bi naknadu trebalo da dobiju krajem godine, piše Politico.

Razlog su drugačije potrošačke navike i klimatske promjene. Potrošnja crnog vina pada, kao i potražnja iz Kine. Grožđe je sve teže proizvesti u ovako sušnim godinama i ekstremnim klimatskim uslovima. Stoga će i u svjetski poznatoj regiji Bordo, s dugom tradicijom vinogradarstva i vinarstva biti iskrčeno hiljade hektara pod zasadima.

Generacijski problem

Vrhunsko vino koje dolazi iz ove regije, još uvijek ima svoje kupce, ali potražnja za stonim i kvalitetnim je u padu budući da se potrošači okreću drugim osvežavajućim pićima poput piva.

Upravo bi prodaja piva u francuskim supermarketima ove godine mogla prvi put da premaši prodaju vina, pokazuju nekoliko istraživanja.

Potrošnja crnog smanjila se za 32 odsto u posljednjoj deceniji, i to najviše u starosnoj dobi od 18 do 35 godina.

“Postoji generacijski problem sa milenijalcima i generacijom Z i puno više konkurencije na tržištu, naročito sa drugim pićima”, rekla je Gabriela M. Petrik, istoričarka koja je istraživala evoluciju preferencija ukusa vina, uključujući područje Bordoa.

 “Mlađi ljudi ga jednostavno ne piju toliko. To je vrlo vidljivo i u Francuskoj.”

Klimatske promjene igraju dvostruku ulogu. S jedne strane, duža leta i više temperature teraju potražnju potrošača više prema bijelim i roze vinima, a s druge dovode do više alkohola i tanina u tradicionalnim vinima te im mijenjaju ukus.

Fokusiraće se na kvalitet

Osim što će država dati podršku za krčenje vinograda, i to 6.000 evra za svaki uklonjeni hektar, javna sredstva će biti uložena i u prenamjenu vina koje se ne može prodati, u industrijski alkohol za parfeme ili dezinfekciju ruku.

Gotovo 1.000 prijava već je podnijeto departmanu Gironde u jugozapadnoj Francuskoj, domu kultnog vina Bordo.

Jedna trećina podnosilaca zahtjeva želi da poruši sve svoje vinograde i potpuno napusti vinarstvo, ostali žele manje da proizvode, ali će se fokusirati na kvalitetnija vina.

(Agroklub)

Previous post BORBENI AVIONI STIGLI U POMOĆ NIGERU: Pučisti se spremaju za invaziju
Next post Porodica zaustavljena u Austriji, putovali iz Hrvatske za Berlin sa malim jagnjetom