BORBENI AVIONI STIGLI U POMOĆ NIGERU: Pučisti se spremaju za invaziju

BURKINA Faso i Mali su rasporedili svoje borbene letelice na teritoriji Nigera, gde je vojska izvela državni udar, u znak solidarnosti sa ovom zemljom i za odbijanje svake agresije, objavio je sinoć nigerijski TV kanal RTN.

Taj medij napominje da stacioniranjem svojih aviona u Nigeru, Burkina Faso i Mali “sprovode u praksi svoje obaveze sadržane u njihovom zajedničkom kominikeu solidarnosti” sa Nigerom.

Ovo se radi da bi se “odbila svaka vrsta agresije na Niger”, ističe TV kanal.

RTN je takođe preneo da je u Niameju održan sastanak između generalštabnih oficira Malija, Burkine Faso i Nigera “kako bi se finalizovao plan za odbijanje kukavičke i nezakonite agresije koju je osmislila Ekonomska zajednica zapadnoafričkih nacija (EKOVAS)”.

TV kanal napominje da “ovaj sastanak oficira tri bratske zemlje odražava volju lidera”  tri države “da zaštite Niger i njegov narod od bilo kakve agresije”. RTN naglašava da je osovina Bamako-Uagadugu-Nijamej “primer solidarnosti, prijateljstva i, što je najvažnije, bratstva”.

Komesar EKOVAS-a za mir i bezbednost Abdel Fatau Musah je 18. avgusta, nakon sastanka načelnika generalštabova oružanih snaga država zajednica u glavnom gradu Gane, rekao da je tačan datum početka vojne intervencije EKOVAS-a u Nigeru utvrđen, ali to još neće biti saopšteno. Musah je napomenuo da bi EKOVAS mogao poslati misiju u Niger 19. avgusta da pregovara sa pobunjenicima.

Krajem jula vlasti Burkine Faso i Malija su u zajedničkom saopštenju objavile da svaku vojnu intervenciju u Nigeru nameravaju smatrati objavom rata njima. Oni su obećali da će “preduzeti mere samoodbrane kao podršku oružanim snagama i narodu Nigera”.

Previous post Evropu čeka novi val vrućina, prouzrokuje ga “toplotna kupola”
Next post Vlada im daje 6.000 evra za hektar iskrčenog vinograda