Na Forumu “Armija-2023” otvorena izložba zaplenjenog ukrajinskog i zapadnog oružja i tehnike

U parku „Patriot“ u Podmoskovlju otvorena je izložba tehnike koju je ruska vojska zaplenila u okvir specijalne vojne operacije u Ukrajini, uključujući i tehniku NATO, saopšteno je novinarima u ruskom Ministarstvu odbrane.

„Izložba trofejnog naoružanja i vojne tehnike u sastavu ukrajinske vojske, uključujući i onu koja je isporučena iz zapadnih država, otvorena je u parku ‘Patriot’ u okviru Međunarodnog vojno-tehničkog foruma ‘Armija-2023’“, saopštilo je Ministarstvo.

Posebnu pažnju privlače tehnika SAD i drugih država NATO.

„Moći će da se vidi spaljeno australijsko oklopno vozilo ‘bušmaster’, američki oklopni transporteri M-113, švedsko borbeno vozilo pešadije CV90-40, francuski tenk AMX-10RCR.

Najveći deo zapadne trofejne tehnike čine britanska borbena vozila: oklopno vozila ‘haski’ i ‘mastif’, automobil AT-105 ‘sakson’. U opisu eksponata navedeno je gde i kako je tehnika zaplenjena“, ističe se u saopštenju.

Postavljanje izložbe je počelo avgusta prošle godine i u toku godinu dana prikupljeno je 870 komada naoružanja i vojne tehnike, pri čemu je veći deo ukrajinske proizvodnje, u prvom redu modernizovani tenk T-72 AMT, oklopni transporteri BTR-3E i BTR-4E, oklopna vozila „varta“, „kazak“, oklopno vozilo ukrajinskih graničara „triton“, patrolni čamci iz oslobođenog Marijupolja.

Forum „Armija-2023“ počeo je juče i traje do 20. avgusta.

sputniknews.rs

Previous post Djevojka iz BiH za 100 evra kupila pečat za pasoš, pala na granici sa Hrvatskom
Next post Putin pronašao krivca za drastičan pad ruske valute