NATO “okreće leđa” Ukrajini? “Obećali su…”

NATO je bio previše optimističan u pogledu sposobnosti ukrajinske vojske da izvede uspešnu kontraofanzivu, piše “Tajms” pozivajući se na američkog oficira.

Britanski list primećuje i da su zvaničnici u Kijevu sada počeli da okrivljuju svoje zapadne pristalice za njihov navodni nedostatak odlučnosti.

U tekstu za “Tajms”, Mark Galeoti, autor više od 20 knjiga o Rusiji, poziva se na anonimnog oficira američke vojske koji je učestvovao u obuci ukrajinskih pripadnika. “NATO je očekivao čuda, a Ukrajinci su ih obećali”, rekao je on i dodao: “ne možete voditi rat optimizmu”.

Galeoti za “Tajms” tvrdi da ni Rusija ni Ukrajina trenutno ne mogu da naprave bilo kakav odlučujući napredak, a Kijev sada proglašava zauzimanje pojedinačnih sela kao znak uspeha.

Autor procenjuje da Kijev ima najviše dva meseca da preokrene tok pre nego što jesenje kiše u novembru počnu da čine zemlju neprohodnom za vojnu opremu.

Snažna odbrana i minska polja koja su postavile ruske snage na jugu Ukrajine neki su od razloga očiglednog neuspeha kijevske kontraofanzive, navodi se u izveštaju.

Ukrajinci su nemoćni protiv Rusa?

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

U tom kontekstu, zvaničnici u Kijevu su nedavno počeli da kritikuju NATO da ne čini dovoljno, navodi list.

S obzirom da nijedna strana nije voljna na kompromis, sukob će se verovatno nastaviti na duge staze, zaključuje se u izveštaju.

U razgovoru za “Vašington post” ranije ove nedelje, poljski predsednik Andžej Duda, jedan od najistaknutijih zapadnih pristalica Kijeva, priznao je da ukrajinska vojska “trenutno nije u stanju da izvede veoma odlučnu kontraofanzivu protiv ruske vojske”.

Takođe ove nedelje, Si-En-En je citirao neimenovane američke i druge zapadne zvaničnike koji predviđaju da je “malo verovatno” da će kijevske snage biti u stanju da “ostvare napredak koji bi promenio ravnotežu ovog sukoba”.

Ukrajina je započela svoju dugo očekivanu kontraofanzivu početkom juna, koncentrišući svoje napore na više tačaka duž linije fronta od Zaporožja do Donjecke oblasti.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ispostavilo se da je operacija bila neuspešna i Ukrajinu je do sada koštala 43.000 ljudi i 4.900 jedinica vojne opreme.

Izvor: RT.rs

Previous post Iz dosade ISKOPAO KANAL na plaži i napravio totalni HAOS, uhapsila ga policija (VIDEO)
Next post Kao od majke rođene, šetale uz Trebišnjicu, sunčale se i kupale gole (Foto)