Samo na vašu odgovornost: Ukrajina dozvolila ulazak brodova u svoje luke na Crnom moru

Ukrajina je objavila da je privremeno otvorila koridore u Crnom moru za teretne brodove koji idu ka lukama Černomorsk, Odesa i Južni. Kijev upozorava da postoji opasnost od eksplozije mina, pa se prolaz dozvoljava samo brodovima čiji vlasnici i kapetani zvanično potvrđuju da su spremni da plove u takvim uslovima.

„Objavljene su nove privremene rute kretanja civilnih brodova u i iz crnomorskih luka u Ukrajini. Ove rutine će se prvenstveno koristiti za izlazak civilnih brodova koji se nalaze u ukrajinskim lukama Černomorsk, Odesa i Južni od kraja februara 2022. godine“, navodi se u saopštenju na društvenim mrežama Vojno-morskih snaga Ukrajine.

U dokumentu se ne navode maršrute kretanja. Međutim, postoje informacije da ih je Ukrajina ranije predlagala u obraćanju Međunarodnoj pomorskoj organizaciji, a njen Savet je „priznao pravo Ukrajine na slobodnu trgovinsku plovidbu koja je garantovana međunarodnim pomorskim pravom“.

U Kijevu su izjavljivali da razmatraju i maršrute koje prolaze kroz teritorijalne vode morskih ekonomskih zona u Rumuniji i Bugarskoj.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije upozoravalo da će se od 20. jula svi brodovi, koji plove Crnim morem prema ukrajinskim lukama, smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta. U Ministarstvu su podvukli da će se takvi inostrani brodovi smatrati učesnicima sukoba na strani Kijeva. Osim toga, nekoliko područja u severozapadnom i jugoistočnom delu međunarodnih voda Crnog mora smatraju se privremeno opasnim za plovidbu. Odluka je doneta zbog prekida prehrambenog sporazuma i humanitarnog morskog koridora.

sputnikportal.rs

Previous post Došli u Hrvatsku na rukometno prvenstvo pa nestali
Next post Turisti naplatili i sječenje sendviča: “Trebalo nam je vremena da ga prepolovimo”