Sprema se veliki napad na Rusiju? Stigla pretnja: “Ako nastave…”

Rusija će ostati bez brodova ako nastavi da blokira pomorski koridor na Crnom moru nakon povlačenja iz prehrambenog sporazuma.

Ovo je izjavio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Nakon blokiranja prehrambenog koridora… Ukrajina mora da traži obilazne puteve (za izvoz proizvoda). Ako Rusija nastavi da dominira Crnim morem, ispaljujući rakete… Ukrajina će se braniti… Rusija mora da shvati da… ako nastavi u istom duhu, neće joj ostati nijedan brod do kraja sukoba”, rekao je Zelenski u intervjuu za argentinski “Nasion”.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Sporazum predstavlja deo paket-aranžmana.

Drugi deo – memorandum Rusija–UN predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, ponovno povezivanje ruske Poljoprivredne banke na SWIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i usluga, obnavljanje rada gasovoda za amonijak “Toljati-Odesa” i niz drugih mera.

Prehrambeni sporazum prekinut je 18. jula, Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu nameravale da ispune svoja obećanja.

Putin je više puta isticao da je Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvozio u svoje države, a glavni cilj sporazuma – isporučivanje siromašnim zemljama, uključujući i afričke, nikada nije realizovan.

Izvor: Sputnjik

Previous post Ogromna eksplozija u turskoj luci dok se utovaralo žito na brod
Next post Zbog mladine šale matičar otkazao vjenčanje