Savi prijeti ekološka katastrofa

KRANJ – Betonsko kućište oko kanalizacione cijevi za otpadne vode sa područja opštine Kranj, koje je pričvršćeno za most, teško je oštećeno u poplavama, zbog čega postoji opasnost od ekološke katastrofe, ne samo u kranjskom kraju, već i u predjelima uz Savu u Sloveniji i inostranstvu, prenosi slovenački portal 24ur.com na osnovu izjava lokalnih vlasti.

Iza mosta kod nekadašnje Planike, na koji je prikačena kanalizaciona cijev, počinje kanjon Zarice, koji je kao i cijela Sava zaštićen kao prirodna vrijednost od nacionalnog značaja.

Mnogo je naselja duž Save koja su u opasnosti od zagađenja ako se kanalizacija izlije u rijeku. Zbog toga je neophodna akcija, upozoravaju iz opštine Kranj i javno komunalnih preduzeća te opštine.

“Ako dođe do zagađenja, to će imati posljedice ne samo na Kranj, već i na cijelu Sloveniju i dalje preko granice….hitno nam je potrebna pomoć države. Već imamo građevinsku dozvolu za novi most na koji bismo postavili novu kanalizacionu cijev. Želimo da ovo bude jedan od prvih narednih projekata koje ćemo preduzeti zajedno sa državom”, upozorava načelnik opštine Kranj Matjaž Rakovec.

Nadležni strahuju od fatalnog oštećenja cijevi, na koju je priključeno oko 25.000 ljudi, koji čine približno trećinu građana Kranja i dvije trećine Šenčura, koja bi izazvala izlivanje kanalizacije u Savu.

Situacija u kranjskoj opštini je od juče pod kontrolom, zbog čega je gradonačelnik naložio kranjskim vatrogascima da odu u pomoć u Škofju Loku. Kolegama u susednoj opštini pomoglo je devet dobrovoljnih vatrogasnih društava i jedinica Vatrogasno-spasilačke službe Kranj, ukupno 66 vatrogasaca i 19 vozila.

Raste broj žrtava u katastrofalnim poplavama u Sloveniji

LJUBLJANA – Broj poginulih u katstrofalnim poplavama koje su pogodile Sloveniju povećan je danas na šest, nakon što su pronađena tijela muškarca koji je radio na saniranju štete od poplava i još jedno tijelo pronađeno u nabujaloj rijeci Temenici, prenosi STA.

Vatrogasci su u toku prethodne noći intervenisali na otklanjanju posljedica poplava u 57 slučajeva, najviše u Pomurju i Koruškoj.

Portal 24.ur navodi da su pojedina područja i dalje poplavljena, mnogi putevi su i dalje zatvoreni, a nadležne službe upozoravaju da će, kako se voda bude povlačila, rasti rizik od klizišta u tim oblastima.

Klizišta su se već pojavila u pojedinim naseljima, najviše u Koruškoj i Savinjskoj dolini, a Geološki zavod Sloveniji upozorio je stanovništvo ugroženih područja da obrate pažnju na stagnaciju površinskih voda, nove pukotine na putevima i pojavu novih klizišta.

U otklanjanju posledica poplava pomaže i vojska, a slovenačka Elektroprivreda je uspela da uspostavi snabdevanje strujom u cijelom dijelu Črne, u Žerjavu i Jazbini, dok struju još nemaju zaseoci Bistra, Koprivna i Topla.

Nezavisne novine

Previous post Ko najviše zarađuje od rata u Ukrajini
Next post U srcu Afrike vojske su u pripravnosti: Čeka li svijet još jedan veliki rat?