ALEKSEJ NAVALJNI DOBIO JOŠ 19 GODINA ZATVORA! Kritikovao Putina i Kremlj, provešće 3 DECENIJE iza rešetaka

Opozicioni kritičari osuđuju produženu zatvorsku kaznu kao ‘staljinističku’ i pozivaju Ruse da se odupru Putinovom režimu.

Sud u Rusiji produžio je zatvorsku kaznu Alekseju Navaljnom za 19 godina, saopštile su pristalice opozicionog lidera, pozivajući se na sudiju na sudskom ročištu. Navaljni (47) je svojevremeno predvodio ulične proteste protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, izgradio je političku opoziciju širom zemlje i otkrio uvredljive detalje korumpiranog načina života zvaničnika Kremlja.

Kao osvetu, Rusija ga je osudila na kumulativne tri decenije zatvora, na kaznu koja će kritičara Kremlja držati iza rešetaka i van politike sve dok Putin bude živ. Navaljni je već služio kaznu od 11 i po godina zbog prevare i drugih optužbi koje je opisao kao lažne. Njegove pristalice su ušle u trag i uhapšene zbog podrške njegovom ‘ekstremističkom’ pokretu.  

Pre presude u petak, mislio je da će biti oslobođen ili dobiti kratku zatvorsku kaznu. Od potpune invazije Rusije na Ukrajinu, sudije su počele da izriču izuzetno duge zatvorske kazne Putinovim kritičarima i drugima optuženima za izdaju svoje zemlje.

Previous post Spaseno 22 djece iz poplavljenog vrtića u Sloveniji (FOTO)
Next post Đoković večerao za 16 evra, ostavio dobru napojnicu i oduševio prisutne