Ukrajinci tvrde da su napadom iz Himarsa ubili 200 ruskih vojnika na plaži

Ukrajinska vojska saopćila je da je udar njenih vojnih snaga artiljerijskim raketnim sistemom visoke mobilnosti (HIMARS) nedavno uništio veliki broj ruskih vojnika na plaži u okupiranoj regiji Herson.

Ukrajinski mediji poput Euromaidan Pressa rekli su da je oko 200 ruskih vojnika ubijeno u napadu, ali Newsweek nije uspio nezavisno potvrditi taj broj.

Napad na ruske kampove za obuku dogodio se na hersonskom otoku Dzharylhach u Crnom moru. U ponedjeljak je ukrajinska vojska objavila snimku incidenta na internetu, ali nije navela datum kada se dogodio.

Nacionalni centar otpora, koji djeluje u okviru Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine, objavio je u objavi na Facebooku da su do napada dovele informacije iz “podzemnih” izvora.

“Zahvaljujući informacijama koje je pružilo podzemlje na privremeno okupiranom području, desetine napadača i neprijateljske opreme su uništeni”, napisao je Nacionalni centar otpora.

Snimka koju je objavila Ukrajina snimljena je dronom, a prikazuje veliku formaciju ruskih vojnika na obali otoka. Zatim se vidi velika eksplozija prije kraja videa.

Institut za proučavanje rata, think tank iz Washingtona, D.C., napisao je u procjeni ukrajinskog rata od 23. jula da je ruska vojska nedavno postavila kampove na Dzharylhachu kako bi ih koristile “degradirane jedinice s raznih dijelova fronte do Hersonska oblast” za oporavak i obuku.

HIMARS, koji je SAD isporučio ukrajinskim snagama, bio je ključno oružje Ukrajine u ratu protiv Rusa koji su izvršili invaziju, a Kijev često dijeli video snimke sistema u akciji.

U jednom takvom videu, koji je ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo 3.jula, mogu se vidjeti kako rakete iz HIMARS-a uništavaju više ruskih raketnih bacača i haubica.

Taj je snimak sadržavao slike iz zraka HIMARS-a koji navodno uništava najmanje tri ruska raketna bacača BM-21 “Grad”, haubicu “Msta-B” i topnički top 2S7 “Pion”.

U incidentu iz juna koji je dobio međunarodne naslovnice, neodređeni broj ruskih vojnika ubijen je ukrajinskim HIMARS udarom dok su čekali da njihov komandir održi motivirajući govor. Incident je rezultirao oštrim kritikama ruskih dužnosnika od prokremaljskih vojnih blogera.

KLIX.BA

Previous post Ukrala čitavu spavaću sobu iz Ikee
Next post Misteriozni oblak iznad Rusije, izgleda kao “nuklearna pečurka” (VIDEO)