Zelenski i Prigožin komšije u otmjenom ljetovalištu

U otmjenom ljetovalištu Forte dei Marmi na obali Tirenskog mora u Toskani, svoje privatne vile u neposrednom komšiluku, imaju predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i vlasnik ruske privatne vojne organizacije “Vagner” Jevgenij Prigožin, piše Frankfurter Algemajne Cajtung.

-Slobodno se može konstatovati da od vile Zelenskih do vile Prigožinovih ima samo pet minuta hoda kroz tiho naselje Vitorija Apuana, u sjenci stoljetnih borova i rascvetanih bugenvilija u ovom otmjenom ljetovalištu –  navodi njemački list.

Ipak, Zelenski i Prigožin ne ljetuju u ovom luksuznom odmaralištu, jer zajedno sa svojim vojnicima ili plaćenicima već 17 mjeseci žestoko ratuju jedan protiv drugog, u Donbasu, na Krimu i na Dnjepru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili italijanska kompanija, zastupnik njegove supruge Olene, kupio je u proljeće 2019. godine vilu u Ulici Via Mateo Civitali, u vrijeme kada je Zelenski još bio samo predsjednički kandidat. Prema pisanju italijanskih medija, kupoprodajna cijena te nekretnine sa 15 soba i bazenom u negovanoj bašti bila je oko 3,9 miliona evra, a supruga ukrajinskog predsjednika je ovu kuću koristila najviše jednom i to prvog ljeta rusko-ukrajinskog rata 2022. godine.

Prigožini su u ovom gradiću u primorskoj Toskani već neko vrijeme.

Ljetovalište Forte dei Marmi postalo je otmjena destinacija za aristokratiju i bogate Italijane prije oko jednog vijeka, kada je osnivač kompanije Fijat Edoardo Anjeli među prvima kupio svoju vilu.

Vila Arina u Ulici Frateli Rošeli u Forte dei Marmi indirektno pripada porodici Jevgenija Prigožina, šefa ruske privatne plaćeničke grupe Vagner.

U ime Prigožina jedan ruski preduzetnik je 2017. godine kupio ovu luksuznu dvospratnu kuću od 400 kvadratnih metara sa vrtom od 16 hektara i bazenom, za oko 3,5 miliona evra i od tada svaki ruski oligarh koji drži do sebe u ovom mjestu je kupio neku nekretninu. U posljednjoj godini prije pandemije, u Forte dei Marmiju ljetovalo je više od 15.000 Rusa, ali u periodu pandemijske izolacije 2020. i 2021. godine, pa potom i sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, broj ruskih turista se smanjio.

Ove godine, u prvoj sezoni nakon zvaničnog završetka pandemije, skoro 10.000 Rusa ljetuje u ovom mjestu na sjeverozapadu Toskane. Prema tvrdnjama hotelijera, ugostitelja i lokalnih političara, u Forte dei Marmiju nikada nije bilo problema između Rusa i Ukrajinaca – ni prije izbijanja sukoba u Ukrajini, ali ni poslije. Kako kažu, i Rusi i Ukrajinci podjednako su popularni među poslovnim ljudima i turističkim djelatnicima jer pripadaju grupi “velikih potrošača”, naveo je Frankfurter Algemajne Cajtung.

Izvor: Glas Srpske

Previous post Drašković: Mržnja prema SAD i NATO-u veća je u Srbiji nego u Sj. Koreji i Iranu
Next post Hrvati na primorju spustili cijene i do 60 odsto