Stiže “Malva”, novo oružje ruske vojske VIDEO

Prva ruska samohodna haubica na točkovima “malva”, koju je napravila državna korporacija “Rosteh”, uspešno je završila državna testiranja.

“Ona ima bolju sposobnost manevrisanja nego gusenice, ima veći tehnički resurs, a troškovi korišćenja su niži. Raspoređivanje na položaj, napuštanje pozicije i ciljanje mete traje manje vremena u poređenju sa vučenim oruđem”, navodi se u saopštenju “Rosteha”.

Samohodno artiljerijsko oruđe kalibra 152 milimetra napravljena je na bazi šasije “BAZ” sa pogonom točkova 8h8. Haubica je predviđena za uništavanje komandnih mesta, odbrambenih objekata , artiljerijskih, raketnih i minobacačkih baterija, sistema PVO, kolona tehnike i ljudstva protivnika.

Posada haubice uključuje pet ljudi. Haubica ima režim gađanja “istovremena paljbakada nekoliko ispaljenih projektila istovremeno pogađa cilj. Sa jednim punim rezervoarom “malva” može da pređe do hiljadu kilometara. Može se transportovati avionom Il-76.

“Malva” koju su napravili stručnjaci “Rosteha” uspešno je prošla državna testiranja i već se priprema za isporuku u vojsku, rekao je industrijski direktor klastera za naoružanje, municiju i specijalnu hemiju “Rosteha” Bekan Ozdojev.

Kako je dodao, proizvođačima je prioritet da sačuvaju živote ruskih vojnika. On je istakao da “malva”, zahvaljujući šasiji na točkovima, može brzo da zauzme položaj i da ga napusti, što je veoma važno u kontrabaterijskoj borbi.

Po rečima Ozdojeva, haubica može da pogodi praktično svaki objekat na udaljenosti većoj od 24 kilometra. Haubica ispaljuje preko sedam projektila u minuti, a municiju čini nekoliko desetina granata.

Izvor: Sputnjik

Previous post „Stvari ne idu dobro“: U SAD otkrili kako je Zelenski podrio ukrajinsku kontraofanzivu
Next post “Sandej ekspres”: Više od 2.000 ukrajinskih specijalaca obučava se u Velikoj Britaniji, cilj – Krim