Ranjen bivši američki marinac u Ukrajini , Rusi ga već jednom zarobili pa pustili

CNN javlja da je bivši američki marinac Trevor Reed ranjen tokom borbi u Ukrajini. Inače, Reed je bio uhapšen u Rusiji gotovo tri godine, prije nego što je pušten u razmjeni zarobljenika. Neimenovani izvor je za CNN potvrdio da je ranjeni američki marinac prvo prevezen u bolnicu u Kijevu, a potom i evakuisan u Njemačku radi adekvatne medicinske pomoći.

State Department: Ranjeni marinac nije djelovao u ime američke vlade

State Department je potvrdio informaciju da je bivši marinac ranjen tokom borbi u Ukrajini. Trevor Reed je ranjen prije nekoliko sedmica, navela je osoba koja je pod uslovom da ostane anonimna dala izjavu za Associated Press.

Portparol State Departmenta Vedant Patel je potvrdio i vijest da je ranjeni marinac prevezen u Njemačku.

Inače, Reed je pušten iz ruskog zatvora u razmjeni zatvorenika prošle godine u zamjenu za ruskog pilota zatvorenog u SAD-u kojeg se sumnjičilo za trgovinu drogom. Patel je naglasio da Reed ne djeluje u ime američke vlade. “I kao što sam naznačio, bili smo nevjerovatno jasni upozoravajući američke građane da ne putuju u Ukrajinu, a kamoli da učestvuju u borbama”, naveo je.

“Kao što znate, nijesmo u mogućnosti pružiti pomoć u evakuaciji privatnih državljana SAD-a iz Ukrajine, uključujući one Amerikance koji odluče putovati u Ukrajinu kako bi učestvovali u borbama”, zaključio je.

Rusija: Napredovali smo 1.5 kilometar na istoku Ukrajine

Rusija je saopštila da su njene snage napredovale do dva kilometra duž dijela fronta u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine. Rusi tvrde da su u sklopu “uspješne protivakcije” preuzeli kontrolu nad selom Sergijivka. Rusija je započela novi napad duž sjeveroistočne linije fronta nekoliko nedjelja nakon što je Ukrajina početkom juna pokrenula vlastitu protivofanzivu na južnijim dijelovima fronta.

Moskva je 11. jula objavila da su se njene snage približile za 1.5 kilometara Limanu, željezničkom čvorištu koje je Ukrajina vratila u oktobru. Čini se da Rusi namjeravaju prisiliti Ukrajince na odustajanje od napredovanja prema okupiranim gradovima kao što je Bahmut i preraspoređivanje snaga za odbranu Limanske fronte.

Britanska ambasadorka: Rusi bi mogli napasti civilne brodove u Crnom moru

Britanska ambasadorka pri UN-u izjavila je da je premijer Riši Sunak podijelio s Ukrajinom obavještajne podatke o tome da je Rusija postavila dodatne mine u Crnom moru i da bi mogla napasti civilne brodove.

Barbara Woodward je dodala kako Ujedinjeno Kraljevstvo ima informacije koje pokazuju da bi “ruska vojska mogla dodatno proširiti svoje ciljanje na ukrajinska žitna postrojenja, uključujući napade na civilne brodove u Crnom moru”.

“Naše informacije takođe pokazuju da je Rusija postavila dodatne morske mine na prilazima ukrajinskim lukama. Slažemo se s procjenom SAD-a da je ovo koordinisani napor da se opravda i okrivi Ukrajina za sve napade na civilne brodove u Crnom moru”, navela je.

Previous post Prosjaku bilo malo 70 centi, pa Podgoričaninu slomio butnu kost
Next post ZAMALO TUČA IZMEĐU SRBA I HOTELIJERA U TUNISU: Vikali i PSOVALI, pa udarili zaposlenog JASTUKOM… (VIDEO)