Jedan od zapovjednika Wagnera “otvorio dušu”: Ispričao kako je tekla pobuna protiv Putina

Plaćenik koji je sudjelovao u pokušaju pobune protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina kaže da on i njegovi saborci “nisu imali pojma” šta se događa.

U roku od samo 24 sata, vođa Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, pokrenuo je pobunu, poslavši trupe u južni grad Rostov, a zatim dalje prema Moskvi.

Borci Wagnera rijetko razgovaraju s medijima, no BBC Russian razgovarao je s mlađim zapovjednikom koji se našao u središtu akcije.

Gleb – nije njegovo pravo ime – prethodno je sudjelovao u borbama za simbolični grad Bakhmut u istočnoj Ukrajini. Kad je pobuna počela, odmarao se sa svojom jedinicom u kasarnama u regiji Luhansk pod ruskom okupacijom.

Rano ujutro 23. juna dobili su poziv da se pridruže koloni Wagnerovih boraca koji su napuštali Ukrajinu. Zapovijed je došla od Wagnerovog zapovjednika kojeg Gleb nerado imenuje iz sigurnosnih razloga, ali koji je djelovao po zapovijedima Prigožina i Wagnerovog Zapovjednog vijeća.

“To je potpuno raspoređivanje”, rečeno mu je. – Formiramo kolonu, krenimo.

Gleb kaže da nikome nije rečeno kuda kolona ide, ali se iznenadio kada je shvatio da se udaljavaju od fronta.

Wagnerovi borci nisu naišli na apsolutno nikakav otpor, kaže, dok su prelazili rusku granicu u regiju Rostov.

“Nisam vidio nijednog graničara”, prisjeća se. – Ali saobraćajna nam je policija usput salutirala.

Kanali blisko povezani s Wagnerom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram kasnije su tvrdili da su graničari na kontrolnoj tački Bugajevka položili oružje kad su stigli Wagnerovi borci.

Ovi su kanali podijelili fotografiju navodno s mjesta događaja na kojoj se vidi dvadeset nenaoružanih osoba u kamuflažama.

Dok su se približavali Rostovu na Donu, borci su dobili zapovijed da opkole sve zgrade agencija za provođenje zakona u gradu i da zauzmu vojnu zračnu luku. Glebovoj jedinici rečeno je da preuzme kontrolu nad regionalnim uredima Federalne sigurnosne službe (FSB).

Kad su se približili zgradi, činilo se da je potpuno zaključana i prazna. Letjeli su dronom iznad glave kako bi provjerili ima li znakova života.

Na kraju su se nakon pola sata otvorila vrata i na ulicu je izašlo dvoje ljudi.

Rekli su “momci, da se dogovorimo”, prepričava Gleb. “Rekao sam, ‘Što se tu ima dogovoriti? Ovo je naš grad’.

“Tako da smo se samo dogovorili da ćemo pustiti jedno drugo na miru. S vremena na vrijeme su izlazili pušiti.”

Rostovski novinari izvijestili su o sličnoj situaciji s mnogim vladinim zgradama u i oko grada. Lovci Wagnera prvo bi ih nadletjeli dronovima, a zatim bi ih okružili. Niko nije smio otići, ali su dostavljači smjeli ući s hranom.

U isto vrijeme dok je Prigožin bio na sastanku, u pokretu je bila još jedna kolona Wagnerovih boraca.

Gleb potvrđuje medijske napise da je ovu kolonu vodio osnivač Wagnera Dmitrij Utkin, bivši časnik specijalnih snaga koji se rijetko viđa u javnosti.

Ova kolona je bila na glavnoj autocesti prema Voronježu, i navodno na putu za Moskvu, kaže on.

Dakle, je li Gleb znao plan – što Prigožin namjerava ili planira učiniti?

Psuje dok otvoreno kaže da nije imao pojma. “Mi smo saznali što se događa iz Telegrama, baš kao i vi.”

Kako je dan odmicao, slike onoga što se događalo u Rostovu širile su svijet. Ljudi su bili iznenađeni kada su vidjeli lokalne stanovnike, pa čak i lokalne novinare kako se naizgled smiješe i razgovaraju s nekim od inače škrtih Wagnerovih boraca koji su okupirali njihov grad.

“Bili su to bivši zatvorenici”, kaže Gleb, misleći na mnoge zatvorenike ili osuđenike koji su prošle godine regrutirani u Wagner. – Niko im nije rekao da ne smiju, nikoga nije briga za njih.

Za etablirane borce poput Gleba, koji su angažirani davno prije rata u Ukrajini, pravila su mnogo jasnija.

Rekao je za BBC da im je još u proljeće iz višeg zapovjedništva rečeno da će svako ko progovori za medije biti “poništen”, odnosno ubijen. Nekoliko bivših boraca Wagnera rekli su nam istu stvar.

Navečer 24. juna Gleba je kontaktirao jedan od njegovih nadređenih i rekao mu, bez ikakvog objašnjenja, da se on i njegova jedinica sada trebaju vratiti u bazu u Lugansku.

Dok su se vraćali u bazu, pratili su vijesti na Telegramu.

Pročitali su da je protiv Prigožina pokrenuta krivična prijava, pa odbačena i da se on seli u Bjelorusiju.

Zatim su pročitali da Wagnerovi borci neće odgovarati za svoju ulogu u pobuni zbog svojih “borbenih zasluga”, prema glasnogovorniku predsjednika Putina Dmitriju Peskovu.

Za Gleba i njegovu jedinicu njihova je budućnost sada nejasna. Rečeno im je da ostanu u svojim kasarnama u Lugansku i čekaju daljnje naredbe.

Njihovi domaćini, vlasti takozvane Narodne Republike Lugansk, proruskih separatističkih militanata u istočnoj Ukrajini, žele saznati više o njihovim budućim planovima i što će se dogoditi s njihovom opremom i municijom, kaže.

Na pitanje zašto ne napusti Wagner, Gleb ima jednostavan odgovor: “Ugovor mi još nije istekao.”

KLIX.BA

Previous post Američki admiral: NATO da se spremi za potapanje ruskih brodova u Crnom moru
Next post ZA DLAKU IZBJEGNUTA TRAGEDIJA Skok sa Starog mosta u Mostaru prestravio okupljene (VIDEO)