Dramatično upozorenje NASA klimatologa: Ovo će biti najtopliji mesec u narednih 100, a možda i 1.000 godina

Predviđanja nisu baš najsjajnija.

Ovaj mesec će najverovatnije biti najtopliji mesec u narednih sto, a možda i hiljadu godina, rekao je glavni klimatolog NASA Gavin Šmit.

U julu su već oboreni dnevni rekordi prema merilima Evropske unije i Univerziteta Mejn koji kombinuju zemaljske i satelitske podatke za preliminarne procene prosečne temperature.

-Vidimo dramatične promene širom sveta. Toplotni talasi u Sjedinjenim Državama, Evropi i Kini nekontrolisano obaraju rekorde, dodao je on.

Trend ekstremne vrućine je nepogrešiv i verovatno će se odraziti na mesečne izveštaje koje objavljuju američke agencije, objasnio je Šmit na Nasinom brifingu za novinare.

-Predviđamo da će se to nastaviti, a razlog je taj što nastavljamo da ispuštamo gasove u atmosferu.

Sve ove vrućine povećavaju šanse i da 2023. u proseku bude najtoplija godina u istoriji. Trenutni modeli procenjuju da su šanse za tako nešto između 50 i 80 odsto.

Prethodni rekord drži 2016. godina, ali je tada rekordnoj temperaturi doprineo vrlo snažan El Ninjo fenomen koji se razvio u periodu od 2014. do 2016. godine. Međutim, ovog puta vrućine se ne mogu pripisati samo fenomenu El Ninjo jer se on zapravo tek pojavljuje, objašnjava Šmit. Bez obzira što El Ninjo trenutno igra malu ulogu, ono što vidimo je rekordna temperatura, skoro svuda, posebno u okeanima. Već mesecima beležimo rekordne temperature površine mora, čak i van tropskih krajeva.

– Predviđamo da će 2024. u proseku biti još toplija jer ćemo je započeti El Ninjom koji se sada razvija, a koji će dostići vrhunac tek krajem ove godine, dodao je Šmit.

Njegova upozorenja stigla su u trenutku kada se svet suočio sa požarima, izuzetno ozbiljnim zdravstvenim upozorenjima i oborenim temperaturnim rekordima.

(Gardijan, DW)

Previous post Američko oružje za Srbiju: Isporučeno 66 oklopnih vozila
Next post Uhapšen bivši direktor Uprave policije Crne Gore