Zbog greške na bankomatu ukrao dva miliona evra

Bivši barmen otkrio je kako je ukrao neverovatnih dva miliona evra iz banke nakon što je naleteo na tehnički propust na bankomatu.

Den Saunders je potrošio hiljade i hiljade na skupe večere, privatne avione, pa čak i platio honorare svojih prijatelja tokom petomesečnog ludovanja. Australijanac je tvrdio da nikada nije imao intervju sa policajcima niti se ikada sastao sa zvaničnicima banke zbog ilegalne prevare. Tek kada se predao dobio je zatvorsku kaznu – ali čak i tada, sudije su navodno ostale zbunjene.

Sada svakodnevno dobija hiljade poruka od prevaranata, očajnički pokušavajući da otkrije kako je uspeo da to izvede. Den je za The Sun rekao da se osećao kao da ima “sedmodnevno besplatno probno vreme” da bude bogat dok je svoj život razveselio brdima novca.

“Mislio sam da će to trajati jedan dan, onda sam mislio možda nedelju dana, a onda su postojali trenuci u kojima sam mislio da će ovo trajati zauvek”, rekao je on.

„Otkrio sam nešto toliko veliko da banka nikada neće pričati o tome. Ne osećam krivicu zbog toga. Video sam priliku i razbio sam ih koliko sam mogao jače”, počeo je priču.

Sve je počelo u februaru 2011. u noćnom izlasku u Denovom rodnom gradu Vangarati kod Melburna. Ovaj 29-godišnjak je otišao da uzme gotovinu na bankomatu da plati turu pića – ali sa nešto više od 1 funte ušteđevine, bio je primoran da prebaci 100 funti sa svog kreditnog računa.

Ali bankomat Nacionalne australijske banke izbacio je njegovu karticu i poruku „transakcija je otkazana“. Den je vratio svoju karticu u aparat da proveri stanje na računu – i navodno je pisalo da sada ima 100 funti kredita. Podigao je gotovinu i nastavio da pije.

U povratku kući, ponovo je svratio na isti bankomat. Ubrzo je otkrio da su bankomati isključeni sa mreže banke u ranim jutarnjim satima. I to mu je omogućilo da stvori “beskonačan novac” prenoseći gotovinu između svoja dva računa.

Transakcija bi se registrovala u banci tek sledećeg dana i gurnula ga u dugove – ali je uvek mogao da podigne više posle ponoći. U narednim mesecima, Den je nastavio da koristi grešku bankomata i njegove transakcije su ubrzo počele da izmiču kontroli. A sa nesposobnošću da se odupre iskušenju, čovek bi postao „nelegalni” milioner.

Tokom godina, njegova mitska pljačka je poprimila sve oblike i forme i obično se izveštavalo da je podigao oko 1,6 milionaevra gotovine sa jednog bankomata. Ali on tvrdi da nije tako, a pravi iznos nikada neće biti poznat.

„Vežbao sam između 12 i 1 ujutru kako mogu da prenesem bilo koju količinu novca do šestocifrenih odjednom, 999.000, sa svoje kreditne kartice na moj štedni račun“, rekao je Den za The Sun.

„Željeni iznos bi ostao na mom štednom računu 24 sata pre nego što bi se vratio. Ali ako bih uradio još jednu transakciju pre prethodne, uvek bih je mogao zadržati na kredinoj. Morao sam samo da se setim koliko sam novca potrošio. I onda sam uvek vodio računa da prenosim samo malo više svakog dana.”

Greška je navodno radila na svakom bankomatu u NAB mreži. Den bi dobijao svoj novac kroz mešavinu podizanja gotovine, internet transakcija i izdavanja na šalteru.

Prema NAB-u, kupci trenutno mogu da podignu do otprilike 1.000 evra dnevno po kartici. U to vreme, prag je bio oko 500, tako da je Den tvrdio da će otići u banku i dobiti novac u kešu.

(Kurir)   Foto:Facebook

Previous post Prve slike krimskog mosta poslije napada: Dio kolovoza urušen i PAO u more
Next post Kosta K. na saslušanju, odgovara na pet ključnih pitanja