Prve slike krimskog mosta poslije napada: Dio kolovoza urušen i PAO u more

Na fotografijama se vidi da se cijela jedna traka mosta urušila, a dio konstrukcije pao je u more.

Društvenim mrežama cirkulišu fotografije koje pokazuju štetu na Krimskom mostu sa više detalja. Na fotografijama se vidi da se cijela jedna traka mosta urušila, a dio konstrukcije pao je u more. Metalna zaštitna ograda se takođe iskrivila, a kolovoz je oštećen. Po svemu sudeći, jutrošnji vazdušni napad, za koji još niko nije preuzeo odgovornost, bio je vrlo ozbiljan i pitanje je kada će taj dio mosta ponovo moći da se koristi. 

U jezivom vazdušnom udaru, poginule su dvije osobe – otac i ćerka, a njihova ćerka je povrijeđena i ona je hitno prevezena u bolnicu, navelo je Ministarstvo zdravlja Krasnodarske teritorije. Dodaje se da se pretpostavlja da je riječ o povredi umjerene težine.

“U ovom trenutku, ljekari se spremaju za intervenciju, a dete će helikopterom biti prebačeno u regionalnu bolnicu”, navodi se u saopštenju ministarstva. Prema riječima guvernera Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova, povrijeđena je djevojčica, a njeni roditelji su poginuli.

Na mjesto događaja izašla je ekipa istražnog komiteta, a rusko ministarstvo saobraćaja demantovalo je da je došlo do oštećenja stuba mosta i navelo da je oštećen samo kolovoz.

Kolona duga tri kilometra na ulazu na most

U vanrednom štabu Krasnodarskog kraja su pojasnili da je gužva, koja je nastala na ulazu na most, sada smanjena i da je kolona duga tri kilometra.

Šef Krima Sergej Aksjonov rekao je da bi železnički saobraćaj mogao da bude ponovo uspostavljen do 9.00 po lokalnom vremenu. On je na “Telegramu” zamolio stanovnike regiona i turiste da koriste alternativne kopnene puteve, umjesto Krimskog mosta.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, molim stanovnike i goste na poluostrvu da se suzdrže od putovanja preko Krimskog mosta i da, iz bezbjednosnih razloga, izaberu neki alternativni put. Vjerujte samo zvaničnim informacijama”, naveo je Aksjonov, ne precizirajući zbog čega je nastao problem.

Rojters prenosi, pozivajući se na ukrajinsku novinsku agenciju RBC, da su se čule dvije eksplozije na mostu i dodaje da nije mogao nezavisno da potvrdi izvještaje. Za sada nema komentara sa ukrajinske strane.

“Provokacija Moskve”

Incident na Krimskom mostu mogao bi biti čin provokacije Moskve, rekla je Natalija Humenjuk, portparol ukrajinske Južne vojne komande, prema Rojtersu.

Stvaranje takvih provokacija, koje okupirajuće vlasti Krima objavljuju odmah veoma glasno, tipični je način rješavanja problema od strane vlasti Krima“, rekla je ona, prenio je “Gardijan”.

Dan prije incidenta na mostu takođe su odjekivale eksplozije na Krimu.Ruska protivvazdušna odbrana i flota u Crnom moru angažovane su u odbijanju napada ukrajinskih bespilotnih letelica iznad krimske luke Sevastopolj rano u nedjelju, rekao je zvaničnik postavljen od Moskve. Čule su se eksplozije.

Dvije vazdušne bespilotne letelice oborene su iznad mora, pet su presrele ruske snage za elektronsko ratovanje, a dvije vodene bespilotne letelice su uništene na spoljnoj obali, prenio je Gardijan pozivajući se na lokalne vlasti.

Udari su bili iznad luke Sevastopolj i gradskih okruga Balaklava i Hersones.

Previous post Izmjerena 52,2 stepena Celzijusova
Next post Zbog greške na bankomatu ukrao dva miliona evra