Njemački div Rheinmetall objavio kada će otvariti svoju fabriku oklopnjaka u Ukrajini

Njemački odbrambeni koncern Rheinmetall otvorit će fabriku oklopnih vozila u Ukrajini u sljedećih 12 sedmica.

Armin Papperger, izvršni direktor Rheinmetall najavio je ovo u intervjuu za CNN,

Najveći proizvođač oružja u Njemačkoj također će obučavati Ukrajince za održavanje tenkova i drugih oklopnih vozila proizvedenih u fabrici. Fabrika će se navodno nalaziti na zapadu Ukrajine.

“(Ukrajinci) moraju sami sebi pomoći — ako uvijek moraju čekati (da) im Evropljani ili Amerikanci (ne) pomognu u sljedećih 10 ili 20 godina… to nije moguće”, rekao je.

Kompanija se nada da će firma u Ukrajini proizvoditi oko 400 tenkova godišnje. Štoviše, tamo se također planira proizvoditi i popravljati oklopni transporteri Fuchs.

Papperger je izjavio da se postrojenje može zaštititi od potencijalnih ruskih napada.

“U ovom trenutku postoji mnoge fabrike koje proizvode vojnu robu (u Ukrajini). To je samo još jedna — i to također možemo zaštititi”, rekao je.

U maju je državni ukrajinski odbrambeni koncern Ukroboronprom potpisao ugovor o strateškom partnerstvu s Rheinmetallom, kojim je predviđeno stvaranje zajedničkog poduzeća.

Prema sporazumu, Ukroboronprom i Rheinmetall započet će saradnju tehničkim održavanjem i popravcima oklopnih vozila koja su poslana u Ukrajinu.

Rheinmetall namjerava potpisati ugovore za stvaranje još dva zajednička poduzeća za proizvodnju municije i protivzračne odbrane.

Rheinmetall je najveći njemački proizvođač oružja. Prema vlastitim podacima, kompanija je među prva tri proizvođača vojne opreme i municije u zapadnom svijetu. U ovom trenutku, razmjena vrijednosti Rheinmetall-a je preko 10 milijardi eura.

klix

Previous post Došli na plažu, zapalili vatru i okrenuli jagnje (VIDEO)
Next post PREOKRET ILI LAŽ? Sirski: Rusi u Bahmutu su zarobljeni, grad je pod našom vatrenom kontrolom