Erdogan rekao “da”: Švedska ulazi u NATO?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pristao je da podrži nastojanja Švedske za pridruživanje NATO-u, što je potvrdio šef Alijanse Jens Stoltenberg.

Ova vijest dolazi nakon što su Erdogan i Stoltenberg održali sastanak s švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom uoči ključnog samita NATO-a koji će se održati sutra, u utorak, prenosi BBC.

Stoltenberg je, naime, na brifingu rekao da će turski predsjednik proslijediti kandidaturu Švedske turskom parlamentu i “osigurati ratifikaciju”.

Ranije danas, Erdogan je iznenadio mnoge ranije stavljajući odobrenje za prijem Švedske u NATO zavisnim od oživljavanja pregovora Turske s Ankarom o pridruživanju EU.

Međutim, čini se da je došlo do promjene stava turskog lidera, a nakon sastanka s Stoltenbergom i Kristerssonom.

Poznato je da Turska ima najdužu historiju sa unijom i najduži pregovarački proces. Zemlja je potpisala sporazum o pridruživanju sa prethodnikom EU 1964. godine, Evropskom ekonomskom zajednicom (EEZ), koji se obično smatra prvim korakom ka konačnom kandidaturu.

Podsjetit ćemo, u Vilniusu se 11. i 12. jula održava NATO samit na kojem će se predstavnici zemalja članica sastati kako bi se “pozabavili” najhitnijim izazovima za Alijansu, dodatno ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a.

KLIX

Previous post PREOKRET ILI LAŽ? Sirski: Rusi u Bahmutu su zarobljeni, grad je pod našom vatrenom kontrolom
Next post Zelenski kritikovao NATO, stigla prva reakcija Bijele kuće