Nove tvrdnje da je Surovikin uhapšen: Nije došao na važnu porodičnu proslavu

MOSKVA – Moćni ruski general Sergej Surovikin (56) propustio je proslavu rođendana svoje žene što je dodatno podstaklo navode da je uhapšen.

Surovikin je nestao prije dvije nedjelje nakon oružane pobune Jevgenija Prigožina i spekulacija da je znao za planove šefa Vagnera.

Kremlj i dalje ne govori gdje se nalazi Surovikin dok pojedini zapadni mediji idu toliko daleko da tvrde da je bivši komandant ruskih snaga u Ukrajini mrtav već nedjeljama. Odsustvo generala sa rođendana njegove glamurozne supruge Ane dodatno podstiče glasine da je ubijen.

Pojedini mediji, podsjetimo, prenosili su nezvanične informacije da je Surovikin uhapšen i da je bio na ispitivanju nedugo nakon što je objavio kratak video u kojem poziva plaćenike da obustave svoju pobunu.

New York Times je recimo objavio pozivajući se na nezvanične informacije iz obavještajnih krugova da je Surovikin znao za zavjeru Prigožina da zbaci sa vlasti najviše ruske vojne zvaničnike.

Surovikin bi mogao da se suoči sa optužbom za izdaju i sa kaznom do 20 godina zatvora.

“Očigledno je izabrao stranu (Prigožina tokom pobune), a sada su ga zgrabili za j*ja”, rekao je izvor iz ministartva odbrane portalu Moskow Times.

Drugi izvor blizak ruskom ministarstvu odbrane potvrdio je hapšenje, ali je rekao da se o detaljima ne razgovara čak ni interno.

Surovikinovo boravište za sada ostaje nepoznato usred kontradiktornih teorija.

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Gruzije tvrdio je da “stvari ne idu dobro za Surovikina” i to posebno nakon što je propustio rođendan svoje supruge 4. jula.

Ekspert za Rusiju Georgij Revišvili je takođe dodao da je Surovikinova porodica prestala da komunicira čak i sa generalovim veoma bliskim prijateljima i kolegama.

Takozvani General Armagedon preuzeo je komandu nad ruskim snagama u Ukrajini prošlog oktobra. Jezivi nadimak stekao je zbog svoje uloge u ratom razorenoj Siriji..

Prigožin takođe nije viđen u javnosti otkako je prema dogovoru otišao u Bjelorusiju nakon pobune. Misterija se produbila kad je bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko juče zapanjujuće objavio da šef Vagnera nije u njegovoj zemlji već u Rusiji.

“Prigožin je u Sankt Peterburgu. Nije na teritoriji Bjelorusije”, rekao je Lukašenko.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, potom je saopštio da Kremlj nije zainteresovan da prati kretanje Prigožina.

Umjesto toga ruske snage bezbjednosti su upale u njegovu raskošnu vilu u Sankt Peterburgu.

Poslovni avion povezan sa Prigožinom krenuo je navodno iz Sankt Peterburga za Moskvu u srijedu i potom ka jugu Rusije u četvrtak, prenosi Kurir, pisanje britanskog Sana.

Previous post Ko je Marta Fašina kojoj je Berluskoni ostavio 100 miliona eura
Next post Pogledajte “super” oružje Ukrajinaca: Napravili ga od šest AK-74 VIDEO