“Brišu” ih redom? Nestao još jedan ruski general

Još jedan visokorangirani ruski general nestao je iz javnosti nakon Vagnerove pobune, koja se zamalo pretvorila u vojni udar.

Zamenik ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov, nosilac zvanja heroja Rusije, nosilac Ordena zasluga za otadžbinu, Ordena za hrabrost i nosilac dve medalje za hrabrost, prestao je da se pojavljuje na manifestacijama Ministarstva Odbrana nakon nestanka armijskog generala Sergeja Surovikina.

Indikativno je bilo odsustvo Jevkurova na sastanku rukovodstva vojnog resora sa Sergejem Šojguom 3. jula, piše britanski obaveštajac u dnevnom izveštaju u sredu.

U događaju prikazanom na državnoj televiziji, Šojgu je prvo prokomentarisao Vagnerovu pobunu, nazvavši je “neuspehom”, a takođe je najavio reformu sistema vojnih okruga Ruske Federacije sa formiranjem dva nova, moskovskog i lenjingradskog. Istovremeno, sa sastanka su bili odsutni Jevkurov i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.

Tokom Vagnerove pobune, Jevkurov je bio u štabu Južnog vojnog okruga, odakle se komanduje trupama u Ukrajini. Zajedno sa zamenikom načelnika GRU Viktorom Aleksejevim, snimljen je u vidikovcu sa Jevgenijem Prigožinom, koji je zahtevao da generali izruče Šojgua i Gerasimova.

Surovikin je takođe bio odsutan iz javnosti više od dve nedelje, primećuju zvaničnici britanske obaveštajne službe. 28. juna, izvori bliski Ministarstvu odbrane rekli su The Moscov Timesu da je Surovikin priveden dan nakon Vagnerove pobune.

Kako prenosi Blumberg, Surovikin je nekoliko dana ispitivan o svojim vezama sa Prigožinom. Gde se sada nalazi „General Armagedon” ostaje nejasno. Blumbergovi izvori tvrde da mesto njegovog zatočenja „nije zatvor”.

Izvor: klix.ba

Previous post Vrijeđali Srbe na društvenim mrežama pa uhapšeni
Next post Zašto je nakon Prigožinove pobune Bahmut postao važniji za Rusiju